[DE] Johan Dobbler

Esittele itsesi, alter-egosi sekä varustekokonaisuutesi.

Valvoja: Ylläpito

Avatar
Dobbler
Etulinjan reservi
Viestit: 304
Liittynyt: 20 Loka 2007, 10:13
Paikkakunta: Oulu
Viesti:

[DE] Johan Dobbler

ViestiKirjoittaja Dobbler » 21 Loka 2007, 10:46

Nick: Dobbler (jdoe)
Retro nimi: Johan Dobbler
Oikea nimi: Juha Ilo
Sposti: ilo.juha ät pp.inet.fi
Puh.num.: 044 992 8291
Kotios.:
Jalohaukantie 1 H 63, 90250 Oulu

Kuva

Tarina

Syntynyt Koblenzissa tammikuussa 1916. Isä menehtyi rintamalla muutamaa viikkoa aiemmin. Johan menetti äitinsä 2-vuotiaana tuberkuloosiin. Tällöin hänen tätinsä Claudia, vanhapiika, adoptoi pojan ja Ranskan miehitettyä Reininmaan, he muuttivat Bayreuthiin. Claudia opetti poikaa tavoille kotona, ja koulussa Johan menestyi tyydyttävästi, joissain aineissa jopa hyvin. Kuitenkin oppikoulu sai jäädä, kun hänen tätinsä alkoi sairastua, ja Johan joutui elättämään molemmat. Hän teki sekatöitä mistä vain niitä sattui saamaan, joskus muissa kaupungeissa ja maaseudullakin. Natsien tultua kuvioihin, Johan innostui aatteesta, mutta hänellä ei ollut aikaa osallistua toimintaan, vaikka olisi halunnutkin. Katolisesta ja perinteisestä kasvatuksesta huolimatta hän ei koskaan vihannut muita kansanryhmiä, vaikka olikin heidän kanssaan hyvin vähän tekemisissä. Jossain vaiheessa hän haaveili muutosta Amerikkaan, mutta velvollisuudentunto sairasta tätiä kohtaan sai hänet jäämään Saksaan.

Kasvava Wehrmacht kaipasi sotilaita, ja helmikuussa 1939 Johan kutsuttiin armeijan palvelukseen. Virallisesti orpona ja asunnottomana hän oli välttyny palvelukselta aiemmin ja värväystoimiston kirjuri kutsui paikalle jo sotapoliisin, mutta parin puhelinsoiton jälkeen asia selvisi ja palvelus sai alkaa 46. jalkaväkidivisioonan 42. jalkaväkirykmentissä. Elokuussa 1939 hänet ylennettiin Gefreiteriksi, ja jo viikkoa myöhemmin kaikille jaettiin Soldbuchit ja uudet tuntolevyt. Oli selvää, että sota oli tulossa. Puolaa vastaan Johan taisteli eteläisen armeijaryhmän matkassa, osallistuen myös lopputaisteluun Varsovassa. Tämän jälkeen vietettiin hiljaiseloa armeijakunnan reservinä länsirintamalla 8 kuukautta, jonka jälkeen vihdoin hyökättiin Ranskaa vastaan. 600km kolmessatoista päivässä, rajan yli ja Sommen kautta Loirelle, oli saavutus, jonka Johanin jalkapohjat muistavat pitkään. Lopulta he "hyvästelivät" liittoutuneiden laivoja Dunkirkissa, ja siirtyivät odottelemaan Englannin maihinnousua. Sitä ei kuitenkaan koskaan tullut, ja seuraavana etappina olikin Balkan. Ensin Romaniaan josta Italian avuksi Jugoslaviaan ja sitten takaisin Romaniaan.

Sapelinkalistelu ei tuottanut tulosta, kuten Johan olisi toivonut, ja sota Neuvostoliittoa vastaan syttyi 22.kesäkuuta 1941. Matka vei eteläisen Ukrainan läpi Krimille, jossa Johan osallistui rankkoihin taisteluihin Tartar-solassa sekä Kerchin niemimaalla, jossa he yksin suojelivat koko Krimin valtauksen selustaa. Lopulta Johan osallistui myös Sevastopolin valtaukseen. Seuraavana keväänä divisioona eteni Kaukasukselle, Maikopin alueelle, josta sen oli kuitenkin vetäydyttävä jo seuraavana talvena. Tammi-helmikuussa 1943 puna-armeijan nopea eteneminen ja johtoportaan hitaus olivat vaarassa motittaa koko Kaukasuksen rintaman ja osa joukoista jäikin Kubanissa mottiin, mutta Johanin yksikkö onnistui vetäytyä hyvässä järjestyksessä Kerchiin ja sieltä Krimille. Keväällä ja seuraavana kesänä 46.divisioona taisteli taas eteläisessä Ukrainassa, ja syksyä kohden vastuksen voima alkoi selvästi tuntua. Dnepropetrovskin taisteluissa lokakuussa 1943 Johan haavoittui vakavasti vihollisen käsikranaatista, ja siirrettiin toipumaan, ensin Puolaan ja sitten Saksaan. Joulukuussa 1943 Johan todettiin toipuneeksi, ja siirrettiin täydennyspataljoonan kautta Ranskaan, 352.divisioonaan, ja ylennettiin Unteroffizieriksi. Uusi pesti ei häntä aluksi miellyttänyt, mutta jo muutaman viikon jälkeen hän tajusi saaneensa uuden mahdollisuuden elämässään. Ranskahan oli paratiisi! Kesän mittaan tuon paratiisin ylle alkoi kuitenkin kasautua pilviä.

Johanin suhtautuminen natseihin muuttui ankarasti sodan aikana. Hän vihaa sitä, mitä ahneet poliitikot ja hännystelijät tekivät hyvälle aatteelle. Hän ei käsitä, miksi rotuoppi piti sotkea kansallissosialismiin. Hän ei myöskään ymmärtänyt, miksi Neuvostoliittoon piti hyökätä. Tosin myöhemmin ilmeni selkeitä piirteitä siitä, että jos Hitler ei olisi iskenyt ensin, Puna-armeija olisi vyörynyt Saksan kimppuun ennemmin tai myöhemmin. Hän on lopen kyllästynyt sotaan, ja toivoo että rauha tulisi pian, ja hän saisi joko palata kotiin tai rakentaa uuden elämän tapaamansa ranskattaren kanssa. Hän on kuitenkin ollut armeijassa niin kauan, että tuntee velvollisuutensa lähimpiä miehiään kohtaan, ja mikäli taistelut tulevat heidän kohdalleen, hän ei epäröi käydä niitä loppuun asti. Oli vihollinen kuka tahansa. Henkeään hän ei kuitenkaan natsien takia aio heittää hukkaan, asetoverit ovatkin sitten aivan toinen asia...

Soldbuch

Seite 1

Numero: 127
Arvo: Gefreiter
Ylennykset:
1.11.1940 Obergefreiter
1.3.1942 Stabsgefreiter
1.12.1943 Unteroffizier
Koko nimi: Johan Dobbler

ID tag: 127 O
2./I.R.42
Veriryhmä: O
Nassekoko: 2
Wehrnummer: Bayreuth I 16/4/5/20

Seite 2

Syntymäpäivä: 12.1.1916
Syntymäpaikka: Koblenz
Uskonto: kath.
Ammatti: Arbeiter led.

Pituus: 183cm
Kasvojen muoto: Schmal
Parta: keine
Ruumiinrakenne: Schlank
Hiusten väri: dunkel braun
Silmien väri: blaugrün
Erityispiirteet: Narbengeschit
Kenkien leveys: -
Kenkien pituus: 42
Allekirjoitus: Dobbler Johan

Luovutettu: 3.Aug. 1939
2.Kp/I.R.270
Oberleutnant u.Komp.Führer

Seite 3

1. Beforderung 1 20.11.1940 2./I.R.42 Oberleutnant u.Komp.Führer
2. Beforderung 1 5.3.1942 2./I.R.42 Oberleutnant u.Komp.Führer
3. Beforderung 1 10.12.1943 3./Inf.Ers.Btl.390 Oberleutnant u.Komp.Führer

Seite 4

A. Värväystoimisto: W.B.K Bayreuth I

B. -

c.
a. 2.Kp/I.R.42
b. 3./Inf.Ers.Btl.390
c. 3.Kp/915.Grn.R./352.I.D.

Seite 5

Koko Nimi: Johan Dobbler
Vaimo: ledig
Vanhemmat:
Muu sukulainen: Claudia Rüthemann, Bayreuth, Leiblstrasse 4

Seite 6-9:


Varustus:

- M/40 Kenttätakki (repro)
- M/40 Sarkahousut (repro)
- M/43 Kenttälakki (repro)
- Tarnjacke (kopio)
- Säärystimet (BW)
- Leipälaukku (NVA)
- M/35 kypärä
- Miehistövyö (NVA)
- Vyönsolki (Heer)
- Pakki (RU)
- Kenttäpullo (repro)
- Patruunataskut (MP40) x2 (repro)
- Esbit-keitin ja patruunoita
- Ensisidepussi (repro)
- Karttalaukku (NVA)
- Koppalakki + merkit, miehistö (repro)
- Talvitoppatakki m/42 (harmaa, repro)

- Kenttälakin kangasmerkki (repro)
- Rintakotka (repro)
- Litzenit (repro)
- Jalkaväen epoletit, aliupseeri (repro)
- Aliupseerin kaulusnauha (repro)
- Tuntolevy x2 (repro)
- Soldbuch (repro)
- Itärintamanauha (repro)

Aseistus

- MP40 + 7 lipasta (AGM)
Viimeksi muokannut Dobbler, 15 Tammi 2009, 02:03. Yhteensä muokattu 3 kertaa.

Piesala
Etulinjan jäsen
Viestit: 536
Liittynyt: 20 Loka 2007, 13:33
Paikkakunta: Turku

ViestiKirjoittaja Piesala » 21 Loka 2007, 14:49

Hieno juttu, että olet tehnyt noin yksityiskohtaisen taustan. On vaatinut varmasti paljolti tutkimusta?

Avatar
Dobbler
Etulinjan reservi
Viestit: 304
Liittynyt: 20 Loka 2007, 10:13
Paikkakunta: Oulu
Viesti:

ViestiKirjoittaja Dobbler » 21 Loka 2007, 15:12

Valitsin yhden mahdollisen "linjan" ja sitä kautta se kasautui. Feldgrau ja omat kirjat olivat paras lähde, ja Soldbuchin tiedoissa auttoi Erste Zug.

Avatar
Dobbler
Etulinjan reservi
Viestit: 304
Liittynyt: 20 Loka 2007, 10:13
Paikkakunta: Oulu
Viesti:

ViestiKirjoittaja Dobbler » 07 Syys 2008, 23:40

Löytyi yksi kuva Dnepropetrovskin rintamalta syksyltä 1943.

Kuva


Palaa sivulle “Henkilötiedot”Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija