[FI] Mikko Kyrö

Esittele itsesi, alter-egosi sekä varustekokonaisuutesi.

Valvoja: Ylläpito

Avatar
Kyrö
Etulinjan jäsen
Viestit: 427
Liittynyt: 19 Kesä 2008, 20:54
Paikkakunta: Forssa

[FI] Mikko Kyrö

ViestiKirjoittaja Kyrö » 27 Heinä 2009, 23:33

1. kappale: Isä

Vuonna 1909 lähti torpparin poika Paavo Kyrönjoen varresta Isonkyrön pitäjästä Forssan puuvillatehtaille työnhakuun varman leivän toivossa. Hän pääsikin Forssa Osake Yhtiön Kutomolle koneviilaajaksi ja asettui paikkakunnalle asumaan. Puolison löydyttyä samasta tehtaasta syntyi ensimmäisenä lapsena lokakuussa 1911 Mikko, jota seurasi kolme sisarusta, kaksi veljeä ja sisko.

Joulukuussa 1917 isä Paavo liittyi tehtaan työväen järjestyskaartiin työtovereiden puhuttua hänet ympäri, Paavo tunnettiin rauhallisena ja harkitsevana pohjalaisena koneviilarina eikä kaikki halunneet kaartiin pelkkiä atteen palossa öykkäröiviä agitaattoreita. Tammikuussa 1918 syttyi sitten Suomen vapaussota ja lähes jokainen Forssan tehtaiden työläinen liittyi punakaartiin.

Sota jatkui varsin vaihtelevalla menestyksellä ja huhtikuussa saapui Helsingistä paikkakunnalle "lentävä" komppania punakaartilaisia päällikkönään Lehtonen. Paavo joutui tämän porukan kanssa Mustialaan pidättämään maamiesopiston oppilaita.

Paavo kyseli joltain helsinkiläiseltä: "Hittoako te noista poikasista haluatte?"
Helsinkiläinen punakaartilainen: "Saatana lahtarien penskat ammutaan kaikki ratapenkkaa vasten".

Niin myös tapahtui Kuurilassa lähellä Hämeenlinnaa, onnekseen Paavo ei joutunut lähtemään "saattokeikalle". Ilmassa oli lopun alun meininkiä, ja huhtikuun lopulla saapuikin Tammisaaren suunnalta Saariston vapaaehtoisjoukko Forssaan tukenaan muita Uudenmaan valkoisia. Kärhämöinnin jälkeen punakaartilaiset antautuivat, kun punakaartien johtajatkin jo laukkasivat henkensä hädässä kohti Venäjänmaata jättäen tavalliset punakaartilaiset valkoisten armoille. Elävänä kiinnisaadut punaiset suljettiin Kehräämön makasiiniin ja lisää vangittuja tuotiin samalla kun porukkaa vietiin Korko-ojalle ammuttavaksi.

Kun kaksisataa miestä oli ammuttu teki tehtaan johtaja anomuksen vankien säästämiseksi teloituksia johtavalle Saariston vapaaehtoisjoukon ruotsalaiselle kreivi Ehrensvärdille. Täytyyhän tehtaalla olla työmiehiä tulevaisuudessakin, ei kai kaikkia voi tappaa? Teloitukset jatkuivat vielä mutta vankeja aletiin siirtää leireille Lahteen ja Tammisaareen kuulusteltavaksi ja tuomittavaksi. Tammisaaren leirille vietiin myös melkein seitsemän vuotiaan Mikon isä Paavo. Mikko oli monesti juossut muiden poikien kanssa Korko-ojalle teloituksia katsomaan kun ammuntaa kuului jatkuvasti ja nähnyt äitinsä molemmat veljet ammuttavan, mutta isää ei onneksi ollut näkynyt.

Vuotta myöhemmin keväällä 1919 palasi isä kävellen Tammisaaresta kotiin. Isä oli surkeassa kunnossa, painoa vain 30 kiloa ja punatauti vienyt melkein hautaan. Onneksi tien varressa asui ihmisiä jotka olivat ruokkineet matkalaista, muuten ei isä olisi koskaan päässyt perille. Siinä vierähtikin seuraava
vuosi toipuessa, työpaikka tehtaalla oli säilynyt järkevän tehtaan johtajan ansiosta ja hiljalleen Paavo pystyi jo tekemään joitain askareita tehtaalla.

Tasan vuosi vapautumisensa jälkeen isä joi pullon viinaa ja sanoi vanhimmalle pojalleen Mikolle:

"Älä sää poika koskaan sairastu punatautiin, sitä tautia ei pysty lääkärit parantamaan. Siihen pystyy vain kiväärit".

Paavo oli väsynyt ja katkeroitunut mies. Työväen vallasta meuhkanneet punapäälliköt olivat paenneet häntä koipien välissä Venäjälle ja loput tapettu, aate oli miehen hyljännyt. Valtiovalta oli myös pettänyt ampuessaan silmittömästi, kyselemättä sen kummemmin kuka oli pahantekijä ja kuka yrittänyt pitää hommassa jotain järkeä. Syyttömät ja syylliset laitettiin penkkaa vasten yhtälailla.


Tässä ensimmäinen kappale henkilökuvaa, jatkoa tulossa...
Kirov

Avatar
Thomas_Wolf
Viestit: 3
Liittynyt: 01 Kesä 2009, 19:44
Paikkakunta: Pöytyä

Re: [FI] Mikko Kyrö

ViestiKirjoittaja Thomas_Wolf » 29 Heinä 2009, 19:36

Hei

En tiedä onko historiikki keksitty vaiko totta, mutta ainakin se on juuri niin katkeran-kuuloinen ja todenmukainen, että upposi ainakin minuun täydestä.

Nostan hattua,

T: Thomas Wolf

Avatar
Kyrö
Etulinjan jäsen
Viestit: 427
Liittynyt: 19 Kesä 2008, 20:54
Paikkakunta: Forssa

Re: [FI] Mikko Kyrö

ViestiKirjoittaja Kyrö » 29 Heinä 2009, 21:15

Tarina on fiktiota, mutta perustuu pieneltä osin (pohjalaiset juuret) omaan sukuuni ja enemmän vaimoni suvun tarinaan. Vaimoni isoisoeno todellakin käveli Tammisaaren vankileiriltä Forssaan punataudin runtelemana noin 120 kilometriä, kova ukko. Forssaan halusin tarinan sijoittaa koska täällä on mielenkiintoinen historia vapaussodasta ja talvisodassa lounaishämäläisistä kerätty I/JR15 tappeli kovassa paikassa, Summan Lähteen lohkolla. Ehkä siitä sitten kun tarinassani päästään sotiin asti.

Omat esi-isäni lähtivät aikanaan Kyrönjoen varresta etelän sijasta pohjoiseen ja perustivat Ivalon kyläpahasen. Talvisodassa suvun ukot tappeli Petsamon suunnalla melkein paljain käsin mutta ryssä sentään pysäytettiin. Suvulta jäi maita Paatsjoen varteen luovutetulle alueelle. Saisihan tuolta pohjoisestakin vaikka minkälaisen tarinan aikaiseksi.

Jatkosotaa varten tulen laittamaan hahmoni JR56:n sapuskoille.
Kirov

Avatar
Thomas_Wolf
Viestit: 3
Liittynyt: 01 Kesä 2009, 19:44
Paikkakunta: Pöytyä

Re: [FI] Mikko Kyrö

ViestiKirjoittaja Thomas_Wolf » 29 Heinä 2009, 21:53

Odotan kärsimättömänä jatkoa "historiikille", on se sen verran kiinnostava.
Ja kun noin hyvää jälkeä teet, niin pakko kai minunkin on aktivoitua ja ryhtyä keräilemään oman isäni (rip) ja hänen isänsä historiikkia kasaan.

Varsinkin kun oma isäni ilmoittautui talvisotaan neljätoistavuotiaana valehdeltuaan ikänsä.
Kun mietin itseäni tuon ikäisenä, niin ei kyllä olisi minusta ollut siihen soppaan... Nyt pitää sitten vain etsiä tietoa venttiprikaatista :)

T: Thomas Wolf


Palaa sivulle “Henkilötiedot”Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija