Sota-aikaista kenttäpostia, 1939-1945

Yleistä keskustelua Suomesta toisessa maailmansodassa.

Valvoja: Ylläpito

Speidel
Etulinjan jäsen
Viestit: 812
Liittynyt: 18 Loka 2007, 22:13
Paikkakunta: Esbo

Sota-aikaista kenttäpostia, 1939-1945

ViestiKirjoittaja Speidel » 03 Loka 2010, 23:38

Noniin. Mulla on kasa aitoja sotakirjeitä niin saksmanneilta kuin suomalaisiltakin. Koska berliinin murre ei ole tarpeeksi hyvä mulla, aloitin ensitöikseni lukemaan suomalaisten korpisotureiden kirjoittamia kirjeitä. Kootaan näitä tänne niin jokainen kykenee tietokoneen ruudulta lukemaan sota-ajan ihmisten mietteitä ja keskusteluja.

Jos muiltakin näitä löytyy niin jakakaa ihmeessä. Omissa suomi-kirjeissä kirjoittajalta on tupannut useampi kirjoitusvirhe tekstiinsä, mutta kopioin tästä huolimatta koko kirjeen sanatarkkaan. Ainoastaan kappalejaon tein, koska helppolukuisuus. Alkuperäinen kirje oli kirjoitettu putkeen-pötköön.

Tässä ensimmäinen kirje.
Lähettäjä: Korpraali Kaiho Palander
Vastaanottaja: Neiti Lumikki Linno
Päiväys: 21.6.1942


Teltassa 21.6.42

Hei vaan Lumikki.

Parhain rintamatervehdys täältä sinulle sinne Paraisiin ja kiitokset kirjeestäsi jonka sain jo eilen mutta en ehtinyt heti vastaamaan kun on toisinaan sellaista pientä hommaa tuon ryssän kanssa kun se väliin pakkaa tulemaan liian lähelle meidän asemia mutta silloin laitetaan reikä rauta puhumaan ja se karkoittaa ne hiukan kauemmas.

No niin kuinkas siellä nyt hurisee tällä kertaa täällä se on ihan samanlaista kuin ennenkin aina pakkaa hiukan keljuttamaa kun ei pääse lomalle taikka loppuisi koko tämä sota että pääsisi joskus siviiliin, eikös siellä ole kuulunut mitään tämän sodan loppumisesta että jokos se mahtaa pian alkaa loppua. Niin se sitten on että eilen täälläkin oli kai lauantai ja siis nyt sunnuntai vaikka en suinkaan ole yhtään varma kun ei täällä tahdo näistä päivistä mitään tietää kun joka päivä on ihan samanlaista ei yhtään mitään eroa ole pyhällä eikä arjella.

Sanoit että siellä on hyttysiä paljon ja minäkun luulin että ei niitä elikoita ole muualla ollenkaan paitsi täällä sillä täällä niitä on niin paljon että ei tule toimeen ollenkaan ilman pikiöljyä sitä täytyy käyttää paljaissa paikoissa niin runsaasti että itselläkin on toisinaan aikain paha olla mutta sitten saa olla hyttysistä rauhassa, sano viuskille minulta paljon terveisiä kun kirjoitat hänelle ja jos käyt Mynämäessä niin sano sielläkin terveisiä oikein paljon tulen käymään sielläkin kun pääsen lomalle vaikka vanhempani eivät olekaan enään siellä he ovat jo siellä Kannaksella. Nyt täytyy taas lopettaa tällä kertaa ja jatkoa toisten siis kuulemiin ja näkemiin.

-Kaiho
Vannoivat näin pojat urheat siellä:Orjuus pois, taikka menköön henki,niinkuin mennyt on isienkin,
kunnia kuolla on vapauden tiellä. Tää vala on murtumaton.

Setämies
Viestit: 12
Liittynyt: 19 Loka 2007, 13:58
Paikkakunta: Kouvola

Re: Sota-aikaista kenttäpostia, 1939-1945

ViestiKirjoittaja Setämies » 05 Loka 2010, 22:06

Noissa on oma liikuttavuutensa, sukuni molemmilta puolilta on kotoisin pääosin Kannakselta, isävainajani vielä syntynytkin Vuoksenrannassa. Kirjeitä ei ole juuri muistaakseni säilynyt, mutta harmittaa suunnattomasti, etten tallentanut äidinisäni sotajuttuja nauhalle tms. Värikkäitä kertomuksia koko sota-ajan skaalan läpi niin rintamalta kuin vähiltä lomiltakin.

Speidel
Etulinjan jäsen
Viestit: 812
Liittynyt: 18 Loka 2007, 22:13
Paikkakunta: Esbo

Re: Sota-aikaista kenttäpostia, 1939-1945

ViestiKirjoittaja Speidel » 05 Loka 2010, 22:42

Juuuuuuuuuuummi jammi. Naikkosella on ollut useampikin kirjekaveri ;D Tässä seuraava kirje toiselta korpisoturilta (tai sitten kyseessä on jotain sukulaisia, ei voi koskaan noista naisista tietää!)

Kirje no. 2
Lähettäjä: Vesala XXXXX
Vastaanottaja: Neiti Lumikki Linno
Päiväys: 24.6.1942

Jossain 24/6 – 42

Juhannuksena

Lumikki hyvä!
Lämpimät terveiset taas täältä korvesta ja vielä näin juhannuksena. Tulin tässä lomalta juuri hiljakkoin ettei ole vielä viikkoakaan täällä oltu.

Mitä sinulle nyt sitten sinne kauniiseen paikkaan oikein kuuluu. Voit hiukan ajatella minkä vaikutuksen se tekee kun joutuu tänne taas juhannukseksi. Mutta kai se siinä menee paremman puutteessa. Joko minä siitä kirjeestä kiitin kun sain se oli tullut tänne sillä aikaa kun olin lomalla. Ei tästä kirjottamisesta oikeen tahdo tulla mitään tällä kertaa. Jaa ja sitten se valokuva asia järjestyy kai siitä pikku hiljaa kun olin lomalla niin jätin kaikki kuvani sinne mutta niitä tulee tänne takaisin kirjoitin siitä eilen, että lähettävät niitä tänne muutaman kyllä se nyt hiukan kestää mutta kun odottaa niin varmasti saa että sinäkin saat senpuoleen ensin lähettää kuinka vaan parhaaksi näet minä kyllä lähetän kun kerran lupaan.

Täällä on paljon luonto sillä aikaa muuttunut kun kotona kävin ihan toisen näköistä kaikki.

Täytyy kai tällä kertaa lopettaa tähän kun on hiukan sellainen huono olo loman jälkeen.

Näkemiin sitten taas. Monin rakkain terveisin

-(Allekirjoitus hyvin epäselvä)
Vannoivat näin pojat urheat siellä:Orjuus pois, taikka menköön henki,niinkuin mennyt on isienkin,
kunnia kuolla on vapauden tiellä. Tää vala on murtumaton.

Avatar
Helenius
Viestit: 279
Liittynyt: 29 Heinä 2013, 02:09
Paikkakunta: Lahti

Re: Sota-aikaista kenttäpostia, 1939-1945

ViestiKirjoittaja Helenius » 05 Elo 2013, 01:47

Muutama vuosi sitten Savonlinnassa vieraillessa sattui kirjakaupan poistolaarista silmään kirja nimeltä Toivon Parasta Vain. Kirja sisältää Kerimäkeläisten Makkosen sisarusten sotakirjeenvaihdon lähes kokonaisuudessaan vuosilta 1939-1944. Pakkohan se oli ostaa ja kun alkoi lukemaan ei olisi malttanut laskea kirjaa käsistään. Oli oudon koskettavaa lukea kuinka puolin ja toisin oli huoli toisen pärjäämisestä.

Kaksi veljeä rintamalla ja kaksi siskoa kotirintamalla. Kumpikaan veljistä ei palannut.

Jos jossain sattuu tämä kirja eteen niin kannattaa hankkia. Kirjan on toimittanut Ulpu Korpelainen-Pakarinen


Palaa sivulle “Suomi”Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija