[US] M1 Helmet, Steel

Keskustelua oikeanlaisia muistuttavista varusteista re-enactingissa.

Valvoja: Ylläpito

Avatar
Soini
Etulinjan jäsen
Viestit: 1190
Liittynyt: 19 Loka 2007, 06:13
Paikkakunta: Rajamäki,Nurmijärvi

[US] M1 Helmet, Steel

ViestiKirjoittaja Soini » 19 Loka 2007, 13:22

Suomessa myynnissä olevat M1 kypärät ovat sodanjälkeistä tuotantoa. Ne kuitenkin sopivat mainiosti airsoft- ja jopa re-enacment-käyttöön, varsinkin pienen virittelyn jälkeen.

Erot uudempien ja sodanaikaisten välillä ovat aika pieniä; ww2 kypärät olivat hieman korkeampia (silmällä juuri huomattavissa), kypärän reunan sauma oli ennen edessä, uudemmissa se on takana, sekä aiemmin hihnat kiinnittyivät suoraan kypärän lenkkeihin. Lisäksi maalin seassa oli korkkirouhetta joka myöhemmin korvattiin hienompijakoisella hiekalla.

Helpoin tehoste on peittää kypärä verkolla, mutta helpohkoa on myös maalata kypärä uusiksi ja laittaa maalin alle kunnon korkkipinnoitus.

Ensiksi kypärä pitäisi purkaa ja kuoresta poistaa (tai ainakin teipillä suojata) hihnat. Aidon ww2-kypärän maalaus kannattaisi aloittaa vanhojen maalien huolellisella liuottamisella ja poistolla. Uudemman kanssa riittänee kun poistetaan kaikki irtoava ja hiotaan vanha maali kunnolla pohjustuskuntoon.

Re-enacmentväki amerikassa ja briteissä suosittelee hyväksi ja helpoksi perusväriksi esim. Krylonin camo ultra flat vihreää. Yleensäkin on tärkeää että väri on matta. Toisessa ohjeessa suositeltiin Humbrolin 155 (Matt Olive Drab) emalipurkkiväriä, jota jälkeenpäin vielä hieman tummennetaan. Tätä en itse mistään löytänyt, ilmeisesti Suomeen tuodaan vain perusvärejä, joten täytynee vain löytää sopiva. Sävyjä on sodanaikaisissa jenkkikypärissä vaikka kuinka paljon, ei siis ole yhtä oikeaa.
Itse valitsin Revellin sävyn 42 , joka oli värikarttavertailun perusteella aika lähellä haluamaani ja maalasin omani sillä. 2-3 purkkia (noin 2€) riittää kun tekee pohjat ja korkin kiinnityksen jollain muulla.

Kuva

Paras tapa olisi käyttää koko maalaukseen yhtä ja samaa maalia, ettei kolhut tms. paljasta eri värisiä kerroksia. Itse tosin käytin hieman erisävyistä metallimaalia siveltimellä levittäen. Pohjalle voisi ensin levittää yhden tasaisen pohjustuskerroksen ja antaa sen kuivua kunnolla. Projekti venyy jonkin verran kuivumisaikojen vuoksi, sillä kerrosten välillä olisi maalista riippuen hyvä olla noin 24 tunnin väli.

Sitten ”korkitetaan”. Voidaan käyttää alkuperäisen mallin mukaan hienoa korkkipurua tai nykyaikaista korviketta, pienoisrautatiepurua. Itse käytin tällaista puiden lehdiksi tarkoitettua silppua.
Sitten kaadetaan esim lasipurkkiin puolet maalia ja puolet purua ja sekoitaan. (Ei välttämättä uudella) siveltimellä levitään kypärän kuvusta ympäriinsä levittäen/painellen tasaiseksi, mutta ei liian tiheäksi korkitukseksi. Kannattaa ensin hieman harjoitella johonkin toiseen pintaan.
Toinen tapa on ensin maalata normaalisti kypärä ja sitten ripotella tasaisesti märkään maaliin korkkisilppu. Kypärä siis korkitetaan vain ulkopuolelta ja sisäpuolelta/reunasta kannattaakin sormella pyyhkiä kaikki valumat ja korkinpalat.

Taas kuivatellaan päivä ja maalataan kerros. Jos pohjustus on maalattu tähän mennessä eri maalilla ja lopullinen maali on esim spraymaalia, otetaan nyt käyttöön pintamaali.

Kun tämä kerros on kunnolla kuivunut, saa lisäilmettä pullolla tai putkenpalalla. Kevyesti rullailemalla painellaan korkkia hieman kasaan, sodanaikaisten kypärien malliin. Niihin tämä efekti todennäköisesti syntyi varastoinnin yhteydessä, kun iso kasa kuoria oli päällekkäin toisiaan painamassa.

Kuva

Vielä voidaan maalata viimeinen kerros ja sen kuivuttua maalata vielä joukko-osasto, lääkintämies tai upseeri- aliupseeritunnukset. Joukko-osastotunnukset olivat käytössä vaihtelevasti yksiköstä ja yksilöstä riippuen. Normandiasta poistuttaessa niiden suosio väheni ja niistä tuli yhä pienempiä. Niiden koko ja sijainti oli aika vaihtelevaa. Alkuperäiskuvista saa hyviä malleja ja uusimmissa leffoissa nämä ovat aikalailla oikein.

Kuva

Itseltäni puuttuu kuvissa vielä pataljoonan numero ja sen jälkeen lisätään vielä kevyt kerros ”öljyä”. Jenkkireseptien mukaan ihmeaine on WD-40. Täytyy tutkia vastaako tarkoitukseen kaapista jo löytyvä CRC.
Idea on kuitenkin, että aineen annetaan hetken vaikuttaa, tuputellaan imevällä kankaalla mahdollisimman hyvin pois. Lopputuloksena olemus aavistuksenomaissti tummenee ja pinta saa hienon mattapinnan.


REMMIT:
Uudemmissa kypärissä valmiina olevat tummemmat (OD7) hihnat ovat ok, mutta sodan aikana käytössä oli enemmän vaaleita (OD3) hihnoja. Näiden osto,vaihto tai jopa itse valmistaminen on mahdollista, mutta ei ihan helppoa.

Suurin ero on sisäkypärän remmi, joka sitoo sitä ja kuorta toisiinsa. Toisen maailmansodan aikana se oli ruskeaa nahkaa, ei vihreää puuvillaa. Remmin voi korvata ostamalla nahkaisen tai itse tekemällä. Tosin tämäkään ei ole ihan helppoa.

Lisäksi laskuvarjojoukoilla oli Normandiassa ja muissa hyppyoperaatioissa (esim.Market-Garden) omat kypäränsä. Ero on lähinnä sisäkypärässä ja sen kiinnikkeissä, sekä remmeissä ja leukakupissa.

Kaiken tämän jälkeen voi sitten tämän tehtaalta tulleen kypärän kuluttaa/liata yms. taisteluita kokeneen näköiseksi.

Kuva

M4zi
Viestit: 2
Liittynyt: 20 Loka 2007, 14:44
Paikkakunta: Kirkkonummi
Viesti:

ViestiKirjoittaja M4zi » 24 Marras 2007, 14:08

Omanikin olen Koiran mainioilla ohjeilla jo melkein vuosi sitten maalannut ja korkittanut. Nyt tuli hinku saada kunnon hihnat sävyltään OD#3 ja kunnollinen chinstrap(=nahkainen remmi joka sitoo sisä- ja ulkokypärän toisiinsa) vanhan viritelmän tilalle.

Molemmat päätin tehdä itse, hihnat tein Varustelekasta saatavasta Uzi kantohihnasta (kannattaa tilatessa mainita, että haluat juuri khakin sävyisen), jota piti leikkaamalla kaventaa. Tämän jälkeen vahvistin leikatun reunan suht huomaamattomasti liimalla, ettei hihna ruvennut purkautumaan. Kaikki hihnojen metalliosat ovat kypärän omista OD#7 sävyltään olevista hihnoista käytettyjä. Yritin tehdä itse alkusodan mallista koukkua, mutta en saanut sitä onnistumaan haluamallani tavalla joten käytin hieman vääränlaista, kypärän omaa koukkua. Kun purat kypärän vakiohihnoja, kannattaa tarkkaa katsoa miten ne on pujotettu ja kiinnitetty metalliosiin, jotta osaat kinniittää sitten uudet hihnat.

Chinstrap on helpompi tehdä. Tähän tarvitset vain n. 1cm :n levyisen nahkaisen remmin, paksuudeltaan n. 1-2mm, pituudeltaan n. 40cm. esim vanha ruskea vyö kavennettuna on hyvä. Kannattaa ottaa mallia kypärän omasta kankaisesta hihnasta. Itse löysin vanhoista kiikareista sopivan remmin ja käytin sitä. Sävyjä oli vaalean ruskeasta tumman ruskeaan, joten sävyn ei täydy olla mikään erityinen kunhan edes vähän ruskeahtava on (ruskealla kenkärasvalla voi sävyä korjata). Metalliosat kannattaa ottaa vakiohihnasta. Niiden kiinnityksen hoidin pop(?)-niitillä, jolle laitoin vastapuolelle prikan, hyvin on kestänyt.

Tässä pari kuvaa vielä omasta kypärästä (salaman tietysti unohdin päälle):

Kuva
Kuva

Edit: Pahoittelut vielä surkeasta kuvanlaadusta, mutta minkäs tekee kun kotoa löytyy vaan kivikautinen romu kuvaukseen. :D

meps
Viestit: 9
Liittynyt: 19 Loka 2007, 11:10
Paikkakunta: Espoo

ViestiKirjoittaja meps » 29 Marras 2007, 17:41

Ite tuli kans korkitettua oma kypärä joskaan se ei onnistunut aivan yhtä hyvin kuin koiralla ja M4illa sillä jostain syystä ensin tein liian isoja puruja ja sitten tokalla kerralla korkit klippiintyivät maalissa.
Entinen V.K

Avatar
Vuorikari
Etulinjan jäsen
Viestit: 356
Liittynyt: 19 Loka 2007, 11:12
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

ViestiKirjoittaja Vuorikari » 03 Maalis 2008, 11:06

Vinkkinä kypäräntuunaukseen.

Kangashihnaa saa mm. Bauhausin purjehdusosastolta. Hihna on hieman vaaleaa, mutta kangasväreillä saa sävyä korjattua (ruskealla kenkälankilla tulee myös hyvä tulos). Myös riittävän kulahtaneesta SA suojanaamarilaukun vyötäröhihnasta saa hyvännäköisen hihnan tehtyä.

meps
Viestit: 9
Liittynyt: 19 Loka 2007, 11:10
Paikkakunta: Espoo

ViestiKirjoittaja meps » 06 Maalis 2008, 20:34

Oliko jenkkien hyppykypärässä sisäkypärän remmiä? Kun katsoin SOF:tin kypäriä niistä tämä puuttui, mistä moinen? Ja mikä softin kypäristä olisi paras vaihtoehto jenkkien WW2 para settiin tarkemmin sanoen 506 PIR, monissa kun oli tunnukset valmiina.
Entinen V.K

Lindholm
Etulinjan jäsen
Viestit: 214
Liittynyt: 18 Loka 2007, 21:56
Paikkakunta: Vantaa
Viesti:

ViestiKirjoittaja Lindholm » 06 Maalis 2008, 21:04

Oli leukaremmi. SOFin kypärät ovat ihan paskoja suhteessa hintaansa, älä osta.
MEGAMAID has gone from suck... to BLOW!!

meps
Viestit: 9
Liittynyt: 19 Loka 2007, 11:10
Paikkakunta: Espoo

ViestiKirjoittaja meps » 06 Maalis 2008, 21:43

Mistä saisi paremmin?
Entinen V.K

Lindholm
Etulinjan jäsen
Viestit: 214
Liittynyt: 18 Loka 2007, 21:56
Paikkakunta: Vantaa
Viesti:

ViestiKirjoittaja Lindholm » 06 Maalis 2008, 22:31

No mieluummin vaikka ite tekemällä kuin SOFin kypärien kanssa leikkimällä. Repro-osat ovat siellä ihan paskaa ja kypärät taas ihan mistä maasta ja miltä aikakaudelta sattuu.

http://toppots.net/main.php?do=home&action=home

Tosta jos haluaa oikeesti hyvän kypärän. Sitä odotellessa ihan hyvä on mikä tahansa lasikuitusisäkypärällä varustettu M1-kypärä, josta hihnat on vaihdettu khakeiksi. Ellet ihan itse hyppyä aio leikkiä, ei M2/M1C-kypärän erot näy ulospäin, eli tavallinenkin käy, vaikka Airborne olisikin.
MEGAMAID has gone from suck... to BLOW!!

Mike
Viestit: 129
Liittynyt: 19 Loka 2007, 08:38
Paikkakunta: Järvenpää

ViestiKirjoittaja Mike » 07 Maalis 2008, 09:53

Itse hankin oman M1C-kypäräni viime syksynä eBayn kautta löytämälläni kontaktilla joka rakentelee / restauroi jenkkilöissä M1-kypärien versioita samaan tapaan kuin Top Potsin omistajakin mutta hiukan halvemmalla.

Kypäräni on kasattu aidoista, korvaavista (liner-base on Nam aikainen pressed / resin impregnated canvas-versio joka on 100% identtinen WWII-version kanssa) ja repro-osista, hintaa tuli tulleineen vähän alle 100€ - ei paha. Kypärässä on ihan kaikki korrektit vipstaakit, mukaan lukien nahkainen leukakuppi. Samalta tekijältä sain myös custom-sarjana teetetyt WWII Para horsehide hanskakopiot ($25!) jotka istuvat kuin... no hanskat! :)

Kunnon kypärään kannattaa mielestäni satsata, teki sen itse tai teettää muilla... on se mielestäni kuitenkin sen verran oleellinen ja näkyvä varuste. Mutta jokainen tyylllään vaikka kirpaisikin nähdä viime kesänä ETOssa M1 jossa oli joku ihme WWII-saksa tyylinen sisänahkahommeli...

Speidel
Etulinjan jäsen
Viestit: 812
Liittynyt: 18 Loka 2007, 22:13
Paikkakunta: Esbo

ViestiKirjoittaja Speidel » 07 Maalis 2008, 10:14

J Murray Inc. 1944 on myös aika jees mesta kypäriä tutkailtaessa. Kuvista päätellen pinnoite ja kaikki on kuin kuuluukin, hintakaan ei nouse läheskään SOF:n huonojen kypärien tasolle, ainakaan hinta-laatu-suhteessa. Halvemmalla pääset tietysti eBay -myyjien kanssa.

Mike: Voi olla että näkemäsi kypärä on Bundeswehrin M1 -kypärän kopio, näissä oli muistaakseni sisus tuollainen WW2 saksalaistyylinen. Myös hihnat ovat ihan vääränlaiset. Kuitenkin airsoft -touhuihin ihan kelpo kypärän saa ostamalla jenkkien M1 kypärän (vaikka sitten uudenmallisen) ja maalaamalla & korkittamalla sen.
Vannoivat näin pojat urheat siellä:Orjuus pois, taikka menköön henki,niinkuin mennyt on isienkin,
kunnia kuolla on vapauden tiellä. Tää vala on murtumaton.

meps
Viestit: 9
Liittynyt: 19 Loka 2007, 11:10
Paikkakunta: Espoo

ViestiKirjoittaja meps » 28 Huhti 2008, 21:40

Onko At The Frontin kypärä oikeanlainen tarkoitan siis noita Economy versioita, ne on vissiin koottu vastaavista osista mutta hinta ei ole paha ajattelin että tuohon kimppatilaukseen voisi laittaa moisen tulemaan.
E: siis M1C
Entinen V.K

Mike
Viestit: 129
Liittynyt: 19 Loka 2007, 08:38
Paikkakunta: Järvenpää

ViestiKirjoittaja Mike » 29 Huhti 2008, 15:59

meps kirjoitti:Onko At The Frontin kypärä oikeanlainen tarkoitan siis noita Economy versioita


Ei.

However, for purists, the economy helmets are not 100% correct for WWII. One look inside will tell you that they have postwar liners.


Economy Liner

Economy- Shell: Rear Seam. Liner: Vietnam War era or Belgian plastic. Green, adjustable, non-WWII pattern suspension, no nape strap, liner chinstrap riveted on.

Winters
Viestit: 13
Liittynyt: 03 Marras 2008, 19:52
Paikkakunta: Kuopio, Vehmersalmi
Viesti:

ViestiKirjoittaja Winters » 18 Helmi 2009, 17:06

Onko totta että SOFin M1 kypärät ovat huonolaatuisia. Meinasin tilata mutta törmäsin huonoihin arvosteluihin.
Hi,Yo Silver!

Lindholm
Etulinjan jäsen
Viestit: 214
Liittynyt: 18 Loka 2007, 21:56
Paikkakunta: Vantaa
Viesti:

ViestiKirjoittaja Lindholm » 18 Helmi 2009, 17:58

Se, minkä mä sain, oli aika huono vitsi.
MEGAMAID has gone from suck... to BLOW!!

Winters
Viestit: 13
Liittynyt: 03 Marras 2008, 19:52
Paikkakunta: Kuopio, Vehmersalmi
Viesti:

ViestiKirjoittaja Winters » 18 Helmi 2009, 19:24

oisiko kenelläkään tietoa missä myytäisiin hyväkuntoisia m1 kypäriä halvalla
Hi,Yo Silver!

Mike
Viestit: 129
Liittynyt: 19 Loka 2007, 08:38
Paikkakunta: Järvenpää

ViestiKirjoittaja Mike » 18 Helmi 2009, 19:42

Hyväkuntoisia M1siä saa halvalla vaikka Lekasta, mutta niidenkin modaaminen WWII-mallisiksi edes suunnilleen maksaa... eli sisus ja hihnat vaihtoon. Siltikin metallipotta on väärä ja vaatii ainakin korkituksen joka on helppo tehdä itse. Ei hyvään WWII kypärään ole oikotietä, paitsi ehkä iso tukku rahaa...

Lindholm
Etulinjan jäsen
Viestit: 214
Liittynyt: 18 Loka 2007, 21:56
Paikkakunta: Vantaa
Viesti:

ViestiKirjoittaja Lindholm » 18 Helmi 2009, 20:02

Meidän "US M1"-kypärät ovat itseasiassa tällä hetkellä sellasia hirviöitä, että niissä on belgialaiset matalanmalliset kuoret, joissa aina joskus on jopa kaihottu sauma edessä. Niihin voi sitten kikkailla uudet leukahihnat ja belgialaisen sisäkypärän (joita saadaan lisää, jos joku haluaa) ja johan on jenkkikypärä.
MEGAMAID has gone from suck... to BLOW!!

Winters
Viestit: 13
Liittynyt: 03 Marras 2008, 19:52
Paikkakunta: Kuopio, Vehmersalmi
Viesti:

ViestiKirjoittaja Winters » 17 Kesä 2009, 23:53

Tuli tässä itekki vähä tuunailtua kypärää. En sen kummemmin ole vielä modaillu, laitoin nahkaremmin sitomaan ulko ja sisäkypärää johon laitoin kiikareitten remmin soljen pitämään nahkaremmin paikoillaan ja kiristämään. Kiitokset ohjeista. :D
Hi,Yo Silver!


Palaa sivulle “Korvaavat varusteet”Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija