Puolustusvoimat häätää SS-puvut ampumaradoiltaan

Yleistä keskustelua toiseen maailmansotaan liittyvästä re-enactingista.

Valvoja: Ylläpito

Avatar
Ewald Koch
Michael Gaißmair
Viestit: 170
Liittynyt: 19 Loka 2007, 08:31
Paikkakunta: H:ki
Viesti:

Puolustusvoimat häätää SS-puvut ampumaradoiltaan

ViestiKirjoittaja Ewald Koch » 12 Marras 2010, 09:30

Tämä koskee kaikkia perinneammunnan harrastajia; tästä eteenpäin sitten vain suomalaiset varusteet päälle jos osallistutte esim Reserviläisliiton perinneammuntoihin tai muuten liikutte perinneasussa pv:n alueella:

Kuva

Allekirjoittanut ei ole ikinä Waffen-SS -varusteissa pv:n alueella haahuillut eikä aio näin tehdä tulevaisuudessakaan.
"Meine Ehre heißt Treue"
SS-Gebirgsjäger-Rgt 12
http://www.gaissmair.net

Pauli von Pallero
Viestit: 16
Liittynyt: 08 Maalis 2009, 11:05
Paikkakunta: Salo

Re: Puolustusvoimat häätää SS-puvut ampumaradoiltaan

ViestiKirjoittaja Pauli von Pallero » 12 Marras 2010, 14:43

Vaikka en mitään ammuskeluita harrasta niin ihan kolmantena persoonana totean että toisaaltaan ihan hyvä että suomalaista sotilasperinnettä halutaan vaalia sillä ettei muun maan asevoimien juttuja sallita. Vai onko tässä joku poliittinen syy? Valaiskaa tietämätöntä, saako tuonne siis vaikka tulla Serbian WW2-puvun kanssa vai onko tämä tätä ''natsismin kitkemistä''?

Avatar
Ewald Koch
Michael Gaißmair
Viestit: 170
Liittynyt: 19 Loka 2007, 08:31
Paikkakunta: H:ki
Viesti:

Re: Puolustusvoimat häätää SS-puvut ampumaradoiltaan

ViestiKirjoittaja Ewald Koch » 12 Marras 2010, 15:50

Pauli von Pallero kirjoitti:saako tuonne siis vaikka tulla Serbian WW2-puvun kanssa vai onko tämä tätä ''natsismin kitkemistä''?


PV:n ohje sanoo seuraavaa: "..perinneammuntojen luonteeseen kuuluvan pukeutumisen tulee olla yleisesti hyväksyttävää.." ja "...Tähän liittyen ulkomaisten asevoimien sotilaspukujen käyttäminen puolustusvoimien alueilla on kielletty."

Eli ei serbipukua, ei venäläistä eikä amerikkalaista asepukua. Suomalaiset asepuvut OK.
"Meine Ehre heißt Treue"

SS-Gebirgsjäger-Rgt 12

http://www.gaissmair.net

Pauli von Pallero
Viestit: 16
Liittynyt: 08 Maalis 2009, 11:05
Paikkakunta: Salo

Re: Puolustusvoimat häätää SS-puvut ampumaradoiltaan

ViestiKirjoittaja Pauli von Pallero » 12 Marras 2010, 16:01

Eli ihan ok juttu vain. Ei huolia.

Saarinen
Viestit: 136
Liittynyt: 19 Loka 2007, 13:57
Paikkakunta: Iisalmi

Re: Puolustusvoimat häätää SS-puvut ampumaradoiltaan

ViestiKirjoittaja Saarinen » 12 Marras 2010, 19:37

Niin... ovathan esimerkiksi suomalaiset SS-vapaaehtoiset ja niiden porukoiden asepuvut ihan samanlaista suomalaista sotilasperinnettä kuin kotoisat kenttäharmaammekin. Tai vaikkapa ensimmäisen maailmanpalon aikaiset saksalaiset jääkärikuteetkin.

Eipä kuitenkaan allekirjoittaneen toimintaan vaikuta, perinnekisoissa en (toistaiseksi) ole ollut, ja mikäli semmoisiin historiallisessa varustuksessa menen, niin kyllähän asuvalinta on samaa sarjaa kuin meikäläisen perinnepyssykin (M39 sotilaskivääri) eli kotimainen pukumalli -36.

Avatar
Sturmmann
Viestit: 22
Liittynyt: 15 Joulu 2009, 13:03
Paikkakunta: Helsinki

Re: Puolustusvoimat häätää SS-puvut ampumaradoiltaan

ViestiKirjoittaja Sturmmann » 13 Marras 2010, 14:25

Asia ei kosketa minuakaan, mutta ymmärrän perusteet hyvin. Järjestäytymätön ammuskelu PV:n radoilla on toki ongelma. Ongelma on myös aselaki ja sen määräykset. Asepuvut lienee sitten oma juttunsa. Tuskin mikään maa sallii ulkomaissa asepuvuissa olevan henkilöstön liikkuvan alueellaan (erityisesti suljetulla alueella) ilman lupaa.

Kokonaan toinen juttu on, jos kysymyksessä on jokin etukäteen hyväksytty tapahtuma. Silloin tapahtumassa on myös todennäköisesti yleisöä ja silloin ei varmasti ammuta. Sotilassoittokuntien esiintymiset vaikka esimerkkinä. Kaikissa maissa sekään ei onnistu, aseiden kanssa (ilman patruunoita) ei edes luvalla.

Ajatuskoe; Lähdepä suomalaisessa asepuvussa Suomesta ulkomaille yksin tai ryhmässä - mitä tapahtuu rajalla?

Määräyksestä ei nyt selvinnyt, koskeeko kielto asepukua kokonaisuudessaan, entäpä sitten asepuvun osia, merkeillä tai ilman merkkejä - hankalaa määritellä.

Speidel
Etulinjan jäsen
Viestit: 812
Liittynyt: 18 Loka 2007, 22:13
Paikkakunta: Esbo

Re: Puolustusvoimat häätää SS-puvut ampumaradoiltaan

ViestiKirjoittaja Speidel » 13 Marras 2010, 14:50

Itse ihmettelen sitä, että PV on yleensäkään antanut aiemmin porukan liikkua vieraan maan uniformussa sen omilla alueilla. Olen ollut siinä uskossa, että tälläiset jutut ovat siis olleet aiemminkin ei-ei (itse olen ollut mukana muutamassa RESUL:n pystykorva-ammunnoissa mukana, ja luonnollisesti näissä onkin liikkunut vain suomalaiseen sotilaspukuun puettuja henkilöitä). Ymmärrän myös hyvin sen, että Puolustusvoimat tukee nimenomaan oman maan historiaa, tosin tarvitaanhan näytösammunnoissa sinne piipun vastapuolellekin väkeä ;)

Puolustusvoimien radoille on toki aina oltava käyttölupa, joten etenkin näille näytösammunnoille on aina ollut PV:n toimesta tietoinen luvanantaja.

Ja vaikka nyt asia muuttuu PV:n toimesta, niin se kuitenkin omistaa vain murto-osan Suomen ampumaradoista. Näytösammuntoja voi järjestää myös paukkupatruunoilla ratojen ulkopuolella.

Ajatuskoe; Lähdepä suomalaisessa asepuvussa Suomesta ulkomaille yksin tai ryhmässä - mitä tapahtuu rajalla?


Jep.

Esim. RUK:n upseerioppilaat tekevät joka kurssi matkan Karjalan kannakselle kiertelemään taistelupaikkoja. Matkaan lähdetään käskyn mukaan varustuksella "EPÄSOTILAALLINEN", eli siviilikamat päällä.
Vannoivat näin pojat urheat siellä:Orjuus pois, taikka menköön henki,niinkuin mennyt on isienkin,
kunnia kuolla on vapauden tiellä. Tää vala on murtumaton.

Avatar
Peltola
Etulinjan jäsen
Viestit: 2067
Liittynyt: 19 Loka 2007, 02:04
Paikkakunta: Helsinki

Re: Puolustusvoimat häätää SS-puvut ampumaradoiltaan

ViestiKirjoittaja Peltola » 13 Marras 2010, 19:39

Meillä Santahaminassa pööpöili ryssiksi pukeutuneita maalimiehiä ;)
Etulinja

Speidel
Etulinjan jäsen
Viestit: 812
Liittynyt: 18 Loka 2007, 22:13
Paikkakunta: Esbo

Re: Puolustusvoimat häätää SS-puvut ampumaradoiltaan

ViestiKirjoittaja Speidel » 13 Marras 2010, 20:48

Tuo lehden uutinen oli vähän suppea. Tässä olisi alkuperäinen ja virallinen käsky asiasta:

Pääesikunta – Käsky
Henkilöstöosasto
HELSINKI 1.11.2010

TÄSMENNYKSIÄ AMPUMA-ASEIDEN KÄYTTÖÖN JA PERINNEPUKEUTUMISEEN VAPAAEHTOISESSA MAANPUOLUSTUSKOULUTUKSESSA

Pääesikunnan Henkilöstöosaston tietoon on muussa viranomaisten välisessä yhteistoiminnassa tullut vakavia ampuma-aseiden käyttöön liittyviä lieveilmiöitä puolustusvoimien hallinnoimmilla ampumaradoilla ja ampuma-alueilla. Tämän johdosta vapaaehtoisen maanpuolustuskoulutuksen valvontaan liittyviksi toimenpiteiksi käsketään seuraavaa.

Pääperiaate kaiken koulutuksen tukemisessa ja toteuttamisessa on toiminnan lainmukaisuus. Puolutusvoimien ampumaratojen ja ampuma-alueiden käyttö ei ole peruste poikkeamiseen ampuma-aseista annetun sääntelyn velvoittavuudesta (ampuma-aselaki).

Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen sotilaallisia valmiuksia palvelevan koulutuksen järjestämisessä tai yhdistysten puolustusvoimien alueilla toteuttamissa ammunnoissa ei tule sallia yksityishenkilöiden tai yhdistysten omaisuutta olevien sarjatuliaseiden käyttämistä.

Koulutuksen suunnittelun yhteydessä tulee ottaa huomioon, että taisteluammuntojen järjestäminen on vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta annetun lain (556/2007) 17§:n perusteella yksinomaan puolustusvoimille kuuluva julkinen hallintotehtävä. Vuosittaista koulutuksen tukisuunnitelmaa laadittaessa on yhdessä MPK:n kanssa varmistuttava siitä, että sotilaallisia valmiuksia palvelevassa koulutuksessa ei toteuteta taisteluammuntoja yksityishenkilöiden tai yhdistysten omistamilla aseilla.

Reserviläisurheiluliiton voimassa olevien sääntöjen mukaisia SRA (sovellettu reserviläisammunta) ammuntoja ei pidetä taisteluammuntoina tai taistelukoulutuksena.

Yleiseen turvallisuuteen ja järjestykseen perustuen sotilaallisia valmiuksia palvelevassa koulutuksessa tai järjestöjen puolustusvoimien hallinnoimilla alueilla toteuttamissa ammunnoissa käytettävien omien kiväärikaliiberisten aseiden maksimikaliiberi on .338 Lapua Magnum (8,6*70 mm) CIP -standardin mukaista määritelmää vastaavasti. Kaliiberirajoitusta ei sovelleta suustaladattaviin mustaruutiaseisiin.

Sotilaallisia valmiuksia palvelevassa koulutuksessa tai reserviläisjärjestöjen ammunnoissa ei myöskään tule sallia ns. ERVA (erittäin vaarallisten) patruunoiden tai ammusten käyttöä (liite).

Tällä hetkellä yleistymässä olevassa perinneammuntojen järjestämisessä on havaittavissa piirteitä, jotka saattavat vaikuttaa vapaaehtoisen maanpuolustuskoulutuksen hyväksyttävyyteen ja puolustusvoimien julkisuuskuvaan.

Perinneammuntoja voidaan järjestää puolustusvoimien alueilla ainoastaan kertatuliasein (toimintatavat kertatuli, lippaallinen kertatuli tai itselataava kertatuli).

Perinneammuntojen luonteeseen kuuluvan pukeutumisen tulee olla yleisesti hyväksyttävää. Tähän liittyen ulkomaisten asevoimien sotilaspukujen käyttäminen puolustusvoimien alueilla on kielletty.

Muissa kuin puolustusvoimien tilaamissa, vapaaehtoiseen maanpuolustuskoulutukseen liittyvissä ampumatapahtumissa, tulee tapahtumaan osallistuvista henkilöistä toimittaa lista tapahtumaa tukeneeseen hallintoyksikköön viikon kuluessa tapahtuman päättymisestä. Tapahtumiin osallistuvien henkilöiden ja yhdistysten aseenkantoluvat tulee tarkastaa pistokokein.

Havaittaessa tahallista väärinkäytöksiä tämän käskyn linjauksesta, puolustusvoimien hallintoyksiköiden tulee tarkastaa havaitun väärinkäytöksen oikeudellinen perusta ja ryhtyä asiassa lainsäädännön edellyttämiin toimenpiteisiin.

Tämän asiakirjan mukaiset täsmennykset tuele ottaa hallintoyksiköissä huomioon paikallisia johtosääntöjä päivitettäessä.

Poikkeamiseen tässä asiakirjassa käsketyistä toimenpiteistä voidaan hakea lupaa Pääesikunnan Henkilöstöosastolta.Pv:n henkilöstöpäällikkö
Kontra-amiraali Antero Karumaa

Koulutuspäällikkö
Eversti Pertti Laatikainen
Liite: Erittäin vaaralliset patruunat ja ammukset


Erityisen vaaralliset patruunat ja ammukset

Erityisen vaarallisilla patruunoilla tarkoitetaan:

1) panssarin lävistämiseen suunniteltuja ja valmistettuja patruunoita;
2) räjähtävällä tai sytyttävällä ammuksella varustettuja patruunoita;
3) pistoolissa tai revolverissa käytettäväksi suunniteltuja ja valmistettuja keskisytytteisiä patruunoita, joissa on reikäpäinen ammun tai kohteeseen osuessaan vaikutukseltaan laajenevuuteen perustuva ammus;
4) sirpaloitumaan suunniteltuja ja valmistettuja patruunoita;
5) patruunoita, joissa on nuoliammus;
6) patruunoita, joissa on useampi kuin yksi luoti

Erityisen vaarallisilla ammuksilla tarkoitetaan 1 momentin 1-3 kohdassa tarkoitettujen patruunoiden ammuksia.
Lähde: Helsingin Reservin Sanomat, 12.11.2010
Vannoivat näin pojat urheat siellä:Orjuus pois, taikka menköön henki,niinkuin mennyt on isienkin,
kunnia kuolla on vapauden tiellä. Tää vala on murtumaton.

Avatar
Sturmmann
Viestit: 22
Liittynyt: 15 Joulu 2009, 13:03
Paikkakunta: Helsinki

Re: Puolustusvoimat häätää SS-puvut ampumaradoiltaan

ViestiKirjoittaja Sturmmann » 14 Marras 2010, 12:27

Jaahas, aselakiin viitataan, mutta ei tiedetä kuitenkaan sisältöä. Aseenkantolupa on vain viranomaisilla. Muilla se on aseenhallussapitolupa. "Ulkomaisten asevoimien sotilapukujen käyttö". Sotilapuvulla tarkoitettaneen tässä sotilaspuvun kokonaisuutta, eikä sen osia. Ulkomainen taasen tarkoittanee olemassaolevia asevoimia. Olemattomia asevoimia ei liene. Roomalaisen legionalaisen asussa (miekka) voi tepastella, samoin Napoleonin krenatöörin asussa (esim.mustaruutiaseen kanssa).

Sinänsä minulla ei ole mitään tuota käskyä vastaan, olisin vain täsmentänyt asioita eri tavoin. Nyt tuosta paistaa läpi jonkinlainen hätä ja kiire. Osallistujistakin pitää antaa lista viikon sisällä tapahtumasta, mainintaa ei ole siitä, että kait se lista on nykyisenkin käytännön mukaan tehtävä etukäteen. Portillahan listaa ylläpidetään. No, onpahan taas saatu haloo, kuten säikeen otsikko kertoo.

Avatar
Peltola
Etulinjan jäsen
Viestit: 2067
Liittynyt: 19 Loka 2007, 02:04
Paikkakunta: Helsinki

Re: Puolustusvoimat häätää SS-puvut ampumaradoiltaan

ViestiKirjoittaja Peltola » 14 Marras 2010, 12:41

Jees, eipä itseäni moinen käsky juuri kauheasti ihmetytä ja onhan se nyt ymmärrettävää puolustusvoimien radoilla. On niitä ratoja muuallakin.
Etulinja

Korhonen
Etulinjan jäsen
Viestit: 1261
Liittynyt: 22 Syys 2007, 15:53
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Re: Puolustusvoimat häätää SS-puvut ampumaradoiltaan

ViestiKirjoittaja Korhonen » 14 Marras 2010, 12:48

Kukkahattumeininki paistaa kyllä ihan selvästi läpi. Joku herkkänahkainen on huomioinut NATSEJA ampumassa aseilla puolustusvoimien radalla ja näin ollen pirauttanut Puheloiselle. Mieshän on tietenkin kakat pöksyissä pistänyt rattaisiin vauhtia ja joku kyyryniskainen konttorirotta on sitten esikunnan kellarissa naputellut nopean vastaiskun median kynälle.

Minun mielestäni valtion ampumaradoilla pitäisi saada ampua vaikkapa teräsmies-kuteet päällä, kunhan noudattaa kaikkia turvallisuussäädöksiä. Verorahoillahan niitä ylläpidetään. Puolustusvoimien pitää kuitenkin näemmä säilyttää se abstraktipippelinsä mahdollisimman suurena ja jämeränä kansalaisten silmissä. Ja niin kuin kaikki armeijan käyneet tietävät: ulkonäöstä se koko firma perustaa.

Eipä tämä meikäläisen toimintaan vaikuta mitenkään, mutta juosten kustu olo tuosta koko hommasta tuli.

Avatar
Ewald Koch
Michael Gaißmair
Viestit: 170
Liittynyt: 19 Loka 2007, 08:31
Paikkakunta: H:ki
Viesti:

Re: Puolustusvoimat häätää SS-puvut ampumaradoiltaan

ViestiKirjoittaja Ewald Koch » 14 Marras 2010, 18:42

PV kantaa yhteiskuntavastuunsa pitämällä pahikset pois ampumaradoiltaan ja alueeltaan noin muutenkin. Samaa yhteiskuntavastuuta kannettiin myös silloin kun päättivät että käytöstä poistamansa aseet menevät sulatettavaksi eikä dekoina keräilijöille myytäväksi..
"Meine Ehre heißt Treue"

SS-Gebirgsjäger-Rgt 12

http://www.gaissmair.net

Avatar
Soldat
Viestit: 11
Liittynyt: 16 Marras 2008, 23:04
Paikkakunta: Helsinki

Re: Puolustusvoimat häätää SS-puvut ampumaradoiltaan

ViestiKirjoittaja Soldat » 14 Marras 2010, 18:58

Lähinnä ärsyttäviä tämmöiset turhat (kukkahattu) säädökset.
Tenno Heika Banzai!

Ruottinen
Etulinjan jäsen
Viestit: 172
Liittynyt: 20 Loka 2007, 21:02
Paikkakunta: Tammela

Re: Puolustusvoimat häätää SS-puvut ampumaradoiltaan

ViestiKirjoittaja Ruottinen » 27 Tammi 2011, 21:14

Vähän vanha aihehan tämä on, mutta mainitsen nyt kuitenkin sen, että koko homma lähti liikkeelle siitä että tässä tilanteessa NIMETTÖMÄKSI JÄÄVÄ VIRANOMAISTAHO oli se, joka noilla radoilla kävi präiskimässä. Tämä on erittäin luotettavasta lähteestä tullut tieto.

Mutta mitäpä sillä. Reserviläisethän näistä vaan kärsii ja paska valuu alaspäin jne...

Jatkakaa.
Tomumme maassa
Nimemme kivessä
Isänmaa on vapaa!

Speidel
Etulinjan jäsen
Viestit: 812
Liittynyt: 18 Loka 2007, 22:13
Paikkakunta: Esbo

Re: Puolustusvoimat häätää SS-puvut ampumaradoiltaan

ViestiKirjoittaja Speidel » 26 Helmi 2011, 23:39

Bauer kirjoitti:Meillä Santahaminassa pööpöili ryssiksi pukeutuneita maalimiehiä ;)


Ei pööpöile enää. Näemmä nämä 'hygieniasäännöt' ovat astuneet voimaan myös maalitoiminnassa ja muilla osa-alueilla PV:n rajojen sisäpuolella.

Ja tosiaan kun tuossa viime viikolla kyselin tätäkin asiaa, niin perinneasuja tosiaan saa käyttää kunhan vain ovat suomalaisia perinneasuja. Waffen SS -pukujen osalta vastaus oli kuitenkin kieltävä. Jääkäripuvut ja sotiemme ajan puvut ovat olleet PV:n kannalta mieluisia.
Vannoivat näin pojat urheat siellä:Orjuus pois, taikka menköön henki,niinkuin mennyt on isienkin,
kunnia kuolla on vapauden tiellä. Tää vala on murtumaton.

Speidel
Etulinjan jäsen
Viestit: 812
Liittynyt: 18 Loka 2007, 22:13
Paikkakunta: Esbo

Re: Puolustusvoimat häätää SS-puvut ampumaradoiltaan

ViestiKirjoittaja Speidel » 16 Maalis 2011, 13:58

Ruottinen kirjoitti:... mutta mainitsen nyt kuitenkin sen, että koko homma lähti liikkeelle siitä että tässä tilanteessa NIMETTÖMÄKSI JÄÄVÄ VIRANOMAISTAHO oli se, joka noilla radoilla kävi präiskimässä. Tämä on erittäin luotettavasta lähteestä tullut tieto..Löyty tällänen netin syövereistä:

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Poli ... 5261752208

Just just... Ei mulla muuta.
Vannoivat näin pojat urheat siellä:Orjuus pois, taikka menköön henki,niinkuin mennyt on isienkin,
kunnia kuolla on vapauden tiellä. Tää vala on murtumaton.

Linnoittaja
Viestit: 3
Liittynyt: 19 Huhti 2012, 19:15
Paikkakunta: Lahti
Viesti:

Re: Puolustusvoimat häätää SS-puvut ampumaradoiltaan

ViestiKirjoittaja Linnoittaja » 07 Touko 2012, 13:27

Esim. RUK:n upseerioppilaat tekevät joka kurssi matkan Karjalan kannakselle kiertelemään taistelupaikkoja. Matkaan lähdetään käskyn mukaan varustuksella "EPÄSOTILAALLINEN", eli siviilikamat päällä.

Ajantasaistetaanpa tämä sivurönsy vastaamaan tätä päivää.
Vaikka mennään sivuun aiheesta niin nämä matkat ovat historiaa nykyään. Ainakin viime syksyn Kannaksen reissu(kurssi 239, Viima) korvattiin tutustumisella Salpalinjaan. Aiemmista en tiedä. Samaten kurssista 240(Timantti) on jo ensimmäiset perehdytetty Salpalinjaan. Ja ainakin kurssi 241 tullaan vielä perehdyttämään Salpalinjaan.
http://salpalinjansalat.blogspot.com/20 ... jalle.html

Ongelmana Kannaksen reissuilla oli hiipunut suosio eli reissu olisi pitänyt upseerioppilaiden tehdä lomillaan, ei varsinaisena palvelusaikana. Voi olla että muitakin syitä mutta tuo on se minkä minä olen kuullut.
Linnoitteilla ylivoimaa vastaan.

Speidel
Etulinjan jäsen
Viestit: 812
Liittynyt: 18 Loka 2007, 22:13
Paikkakunta: Esbo

Re: Puolustusvoimat häätää SS-puvut ampumaradoiltaan

ViestiKirjoittaja Speidel » 07 Touko 2012, 13:34

Jaa. Onpa kenkkua. Mun aikoihin Kannaksen matkalle oli jumalaton tunku ja vain harva halunneista pääsi messiin (kaikkien halukkaiden kesken suoritettiin komppanioissa arvonta).

Eli taas yks perinnejuttu vähemmän siinäkin lafkassa.Prkl.
Vannoivat näin pojat urheat siellä:Orjuus pois, taikka menköön henki,niinkuin mennyt on isienkin,
kunnia kuolla on vapauden tiellä. Tää vala on murtumaton.


Palaa sivulle “Re-enactment”Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija