Suomalaiset taisteluvyöt

Keskustelua suomalaisten käyttämistä aseista, varusteista ja ajoneuvoista.

Valvoja: Ylläpito

Sergeant
Viestit: 9
Liittynyt: 20 Loka 2007, 11:41
Paikkakunta: Hämeenlinna

Suomalaiset taisteluvyöt

ViestiKirjoittaja Sergeant » 18 Kesä 2008, 14:59

No täytyipä laittaa tänne aihe kun meni pää sekaisin netti kauppojen selailun jälkeen....
Elikkä mistä saisi suht kohtuulliseen hintaan sen oikeanlaisen vyön suomalaiseen settiin?
Heitelkää ``Asiantuntijat`` ehdotuksia tänne.

maijala
Viestit: 39
Liittynyt: 19 Loka 2007, 05:31
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja maijala » 18 Kesä 2008, 15:35

Milprosta 1 piikkinen miehistön vyö tai 2 piikkinen upseerin vyö.

Hans Dietrich
Viestit: 5
Liittynyt: 23 Loka 2007, 16:33
Paikkakunta: Vantaa
Viesti:

ViestiKirjoittaja Hans Dietrich » 18 Kesä 2008, 15:36

Yleensä käytössä oli yksipiikkinen vyö, tai sitten soljella varustettu vyö, m/22? Solki oli tässä mallissa tummanharmaa, eikä sisältänyt mitään painatuksia/kaiverruksia.
"War isn't about who's right, it's about who's left."

Saarinen
Viestit: 136
Liittynyt: 19 Loka 2007, 13:57
Paikkakunta: Iisalmi

ViestiKirjoittaja Saarinen » 18 Kesä 2008, 16:40

Hans Dietrich kirjoitti:Yleensä käytössä oli yksipiikkinen vyö, tai sitten soljella varustettu vyö, m/22? Solki oli tässä mallissa tummanharmaa, eikä sisältänyt mitään painatuksia/kaiverruksia.


No kyllä sisälsi, nimittäin tämä on se kuuluisa Leijonavyö. Värikin oli musta/tummansininen, materiaali terästä. Oli rankassa varusmieskäytössä jo ennen sotia ja sodan aikana joten nykyisin myynnissä olevat soljet ovat hyvin kuluneita, eli se metallin väri paistaa alta. Kyseisiä alkuperäisiä solkia on saatavilla nykypäivänäkin varsin helposti ja halpaan hintaan. Kova jätkä ostaakin Milpron repro-Leijonavyön ja vaihtaa siihen alkuperäisen soljen. Milpron reprovyössä on näet se ongelma että materiaali soljessa on alumiinia eli väri (ja luonnollisesti materiaalikin) ovat vääriä ja paistavat kyllä helposti silmään. Täytynee ottaa joskus verrokiksi aito M/22 solki ja reprosolki. Myös repro-nahkojen ja aidon soljen yhdistelmän voisi kuvauttaa kunhan ehtii. Itsellä on melkeinpä täysin käyttämätön aito M/22 solki joten siitä käy se väri hyvin ilmi.

Kuva
Kuvassa alkuperäinen M/22 vyö, huomaa hyvin pitkälti kulunut soljen yleisilme. Tuo tumma väri mitä Leijonan ympärillä vielä on, oli koko soljen värinä, tosin tuo värikin on kulahtanut.

Sitten oli sitä yksipiikkistä miehistövyötä jonka tarkka mallimerkintä oli muistaakseni M/30. Koska tätä oli paljon helpompi, halvempi ja nopeampi tehdä niin se oli etenkin sota-aikana yleisempi. Jossain mainittiin, että M/22 vyöt olivat varattu ainoastaan varusmieskäyttöön sota-aikana. Käytännössähän tämä ei varmaankaan toteutunut, eli sitä vyötä käytettiin mitä oli saatavilla.

Upseerivöinä oli kaksipiikkisiä vöitä "rähinäremmillä". Osa joukko-osastoista kielsi kuitenkin rähinäremmin käytön rintamaoloissa ja osa upseereista luopui siitä ihan vapaaehtoisestikin. Syynä luonnollisesti upseerien helppo tunnistettavuus (tarkka-ampujien pelko).

Kuriositeettina mainittakoon, että sotien jälkeen tuli Leijonasoljella varustettua sini-harmaata (tai sini-valkeaa, oma vyö on sen verran vanha että näyttää kyllä enemmän harmaalta) kangasvyötä m/53 juhlakäyttöön. Näissä olikin sitten noita alumiinisia värjäämättömiä solkia (siis samanlaisia kuin Milpro-vyössä). Materiaalipulasta johtuen vanhoja teräksisiä Leijonasolkiakin kyllä kiillotettiin noita vöitä varten.

Jos pilkkua viilataan niin ensimmäiset taisteluvyöt Suomessa tulivat käyttöön vasta 60-luvun alusta :wink: Nuo vyöt tunnettiin silloisessa kirjanpidossa yksinkertaisesti nahkavöinä tai miehistövöinä. Malleja ei aina tarkemmin eroteltu.

Kysymykseen, mistä saa korrektin vyön niin on parikin vastausta. Vaihtoehto A) hommaat Milprosta yksipiikkisen miehistövyön joka on valmis ja korrekti suoraan... tai B) hommaat Milprosta repro-Leijonavyön josta heivaat soljen pois ja hommaat tilalle esim. Swat-Teamista, Huuto.netistä, asemessuilta tai muilta rojumarkkinoilta aidon soljen, käy suoraan ilman mitään muutostöitä Milpron nahkoihin.

Alkuperäisiä vöitä ei kannata paljoa käyttää, sellaiset ovat harvassa ja ne ovat paikoin arvokkaitakin. Lisäksi ne ovat sen verran vanhoja ja haurastuneita että saattavat katketa. Repro on siis järkevin vaihtoehto, pl. M/22 soljen kohdalla.

Speidel
Etulinjan jäsen
Viestit: 812
Liittynyt: 18 Loka 2007, 22:13
Paikkakunta: Esbo

ViestiKirjoittaja Speidel » 18 Kesä 2008, 17:33

Milpron alumiininen reprosolki on just eikä melkeen oikean mallinen, eli 100% sama solki. Ei siinä mitään. Mutta tosiaan alumiinisuus tuo sen keveyden ja eron huomaa kyllä kun solkia vertaa kädessä. Jos oikein kitsastelee niin alumiinisen soljen voi kyllä maalata tummaksi... Ei tosin ole paha ostaa vyön lisäksi sitä 8e rautasolkea Milprosta.

Milpro kyllä taitaa myydä ihan rautaisia reprosolkiakin, meinaan omani on sen verran hyväkuntoinen (= uusi) ettei kyllä näytä olleen edes varastossa +60 vuotta :)
Vannoivat näin pojat urheat siellä:Orjuus pois, taikka menköön henki,niinkuin mennyt on isienkin,
kunnia kuolla on vapauden tiellä. Tää vala on murtumaton.

Sergeant
Viestit: 9
Liittynyt: 20 Loka 2007, 11:41
Paikkakunta: Hämeenlinna

ViestiKirjoittaja Sergeant » 18 Kesä 2008, 17:36

Kiitoksia, kävinkin äsken kotikunnan Sa-ylijäämä myymälässä sieltä löysin juuri tommosen yksipikkisen miehistö vyön sekä settiini kiväärin patruunataskun.

Saarinen
Viestit: 136
Liittynyt: 19 Loka 2007, 13:57
Paikkakunta: Iisalmi

ViestiKirjoittaja Saarinen » 18 Kesä 2008, 22:21

Viskaas kuvaa tuosta löytämästäsi vyöstä. Jos sattuisi olemaan korrekti niin täällä olisi kyllä yksi hyvin halukas ostaja sopivalla hakupalkalla jos kiinnostaisi toinenkin hakea ja postissa pistää tulemaan.

Sergeant
Viestit: 9
Liittynyt: 20 Loka 2007, 11:41
Paikkakunta: Hämeenlinna

ViestiKirjoittaja Sergeant » 19 Kesä 2008, 09:23

Kyllä sopii, mutta meni päin seinää tuo kuvien laitto. Vyö taitaa olla samanlainen kuin milpron tuo 15€ maksava nahkavyö joka on 1-piikkinen.
Sen tuotenumero tai joku on 887 ja siitä saa sieltä kuvan.
Tässä mun vyössä on sitten vaan kai yksi ero, tää on aito.

Ruottinen
Etulinjan jäsen
Viestit: 172
Liittynyt: 20 Loka 2007, 21:02
Paikkakunta: Tammela

ViestiKirjoittaja Ruottinen » 26 Kesä 2008, 21:51

Voiko kysyä vyön leveyttä? Jos ostit vyön hämeenlinnan reserviläiskaupasta niin se ei ole SA ylijäämää, vaan ruotsalainen housujen vyö. Muuten melko lailla samaa kamaa, mutta huomattavasti kapeampi kuin suomalainen sotilasvyö.
Tomumme maassa
Nimemme kivessä
Isänmaa on vapaa!

Saarinen
Viestit: 136
Liittynyt: 19 Loka 2007, 13:57
Paikkakunta: Iisalmi

ViestiKirjoittaja Saarinen » 25 Marras 2008, 22:30

Vaatekaappia siivotessa löytyi joku perus-siviilinahkavyö, yksipiikkisellä soljella, kovasti muistutti sotien ajan miehistövyötä... harmi vain, että oli musta. Piti ihan vertailla kaverin luona aitoon sota-ajan miehistöremmiin ja kyllähän se lähestulkoon identtinen oli, kaikin puolin. Sainpa siis ajatuksen ottaa sen retrokäyttöön. Ainoa ongelma on siis tuo väri.

Miten on, onnistuuko nahkavyön värjääminen korrektin tummanruskeaksi millään tapaa järkevästi? Jotkut ovat ilmeisesti värjäilleet ruskeita tsekkien Y-remmejä natsikäyttöön kenkäplankilla mustiksi. Onko mitenkään toimiva ratkaisu, tai onko muita konsteja olemassa? Ihan positiivista olisi, mikäli mahdollisen värjäyksen jälkeen (olipa konsti mikä tahansa) vaatteisiin ei jäisi mitään ikäviä tahroja vyöstä.

Setämies
Viestit: 12
Liittynyt: 19 Loka 2007, 13:58
Paikkakunta: Kouvola

ViestiKirjoittaja Setämies » 25 Marras 2008, 22:32

Nahkaa varten on olemassa ihan omia värejään, pätevä suutari voisi jopa kertoa niistä.

Lindholm
Etulinjan jäsen
Viestit: 214
Liittynyt: 18 Loka 2007, 21:56
Paikkakunta: Vantaa
Viesti:

ViestiKirjoittaja Lindholm » 25 Marras 2008, 22:46

Kerran yks jätkä esitteli mustia nahkamaihareita, jotka oli taikonut varsia leikkaamalla ja muistaakseni spray-maalilla jenkkien pintanahkasiksi pallvelukengiksi. Ko. taituri saa kertoa, aiheesta, jos haluaa :)

Mustan nahan kanssa on varmaan sama ongelma, kuin kaiken muunkin mustan - tummaa väriä ei saa kovin helposti vaaleaksi. Semmonen väri, joka peittää mustan ja muuttaa sen ruskeaksi, saattaa alkaa rapisemaan ja tehä vittumaisia reaktioita pintaan, mutta tämä on ihan vaan spekulaatiota.

Suutarit varmasti tietävät aiheesta kaiken oleellisen, sun pitää vaan löytää sellainen, joka ei ole kovin kiireinen, jotta sillä on aikaa miettiä ja kertoa :)
MEGAMAID has gone from suck... to BLOW!!

maijala
Viestit: 39
Liittynyt: 19 Loka 2007, 05:31
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja maijala » 30 Marras 2008, 16:56

Voit yrittää valkaista nahan ja sen jälkeen vaalean harmahtavan yrittää saada ruskeaksi. Loppu tuloksen toimivuudesta en sitten sano mitään... eipä ne vyöt kuitenkaan niin kalliita ole...

Avatar
Soini
Etulinjan jäsen
Viestit: 1190
Liittynyt: 19 Loka 2007, 06:13
Paikkakunta: Rajamäki,Nurmijärvi

ViestiKirjoittaja Soini » 30 Marras 2008, 22:20

OK. Koska mikään maali ei kunnolla mustaa peitä, pitää se poistaa. Asetonilla ensin pyyhitään musta pois, saattaa vaatia teräsvillaa avuksi.
Maalataan kuivunut vaalean harmahtava pariin kertaan ruskealla nahkamaalilla. Nahkamaaleja löytyy siveltäviä ja spraymaaleja - suutariliikkeistä tai vaikka: http://www.puukkotuoteatso.com/fi/dept_50.html

Saarinen
Viestit: 136
Liittynyt: 19 Loka 2007, 13:57
Paikkakunta: Iisalmi

ViestiKirjoittaja Saarinen » 02 Helmi 2009, 16:48

Huomio MilProsta ostetun repro-M30 miehistövyön (yksipiikkinen nahkavyö) omistajat!

Olisiko kellään heittää kuvaa omistamastaan reprovyöstä? Olen ajatellut yksipiikkisen miehistövyön hankintaa johtuen sen huomattavasta yleisyydestä M22 leijonaremmiin verrattuna, mutta haluaisin tietää onko ko. tekele tosissaan ihan aidon mallinen ja muutenkin kunnollinen repro, vai joku etäisesti aitoa sota-ajan vyötä muistuttava vyö jota kaupataan MilPro-hengessä kovaan hintaan?

Avatar
Telinov
Etulinjan jäsen
Viestit: 595
Liittynyt: 15 Helmi 2008, 21:49
Paikkakunta: Helsingfors

ViestiKirjoittaja Telinov » 02 Helmi 2009, 17:41

Oma m30 on täsmälleen samanlainen kuin ukkini käyttämä. Että verrattu on.

Laitan kuvaa kohta...
Если завтра война.

Saarinen
Viestit: 136
Liittynyt: 19 Loka 2007, 13:57
Paikkakunta: Iisalmi

ViestiKirjoittaja Saarinen » 02 Helmi 2009, 17:43

Etukäteen kiitän kuvasta, tässä vaiheessa jo sanallisesta tiedosta.

Taitaapa siis mennä ostoslistalle, mikäli vielä kuvasta saan varmistuksen.

Avatar
Telinov
Etulinjan jäsen
Viestit: 595
Liittynyt: 15 Helmi 2008, 21:49
Paikkakunta: Helsingfors

ViestiKirjoittaja Telinov » 02 Helmi 2009, 17:55

Kuva, anna anteeksi kuvanlaatu mutta olennainen käy ilmi.

http://s735.photobucket.com/albums/ww35 ... uva002.jpg
Если завтра война.

Avatar
Kyrö
Etulinjan jäsen
Viestit: 427
Liittynyt: 19 Kesä 2008, 20:54
Paikkakunta: Forssa

ViestiKirjoittaja Kyrö » 02 Helmi 2009, 20:24

Omani on just samanlainen kuin Estlandin, ostettu myös MilProsta. Ei taida laatu kovin paljoa vaihdella.

http://i280.photobucket.com/albums/kk16 ... inenvy.jpg
Kirov

Saarinen
Viestit: 136
Liittynyt: 19 Loka 2007, 13:57
Paikkakunta: Iisalmi

ViestiKirjoittaja Saarinen » 03 Helmi 2009, 08:02

Oikein pätevältä näyttää, suurkiitokset kuvien ottajille!

Pitääpä laittaa tilaukseen. Itsellä on intin M/60 tetsari lojumassa kaapissa (luonnollisesti kaikilla herkuilla täyteenpakattuna) ja siinä surullisenkuuluisassa vempeleessähän on käytetty M30 vöistä pätkäistyjä kappaleita eli solkea + toista päätä, samanlaiselta näytti kuin kuvien vyöt.

Avatar
Turpeinen
Viestit: 15
Liittynyt: 30 Kesä 2010, 15:17
Paikkakunta: Lappajärvi

Re: Suomalaiset taisteluvyöt

ViestiKirjoittaja Turpeinen » 04 Huhti 2011, 19:44

Kysyisin nyt aika uutena tämän harrastuksen parissa, että mistä saisi M22 vyötä Swat-teamin lisäksi, kun Milprohan ajautui konkurssiin?
Swat-teamin vyöllä kun on vyöksi aika mansikkainen hinta. Onko tämä vyön normaalihinta, vai maksanko ylihintaa jos ostan vyön kyseisestä puljusta?

Speidel
Etulinjan jäsen
Viestit: 812
Liittynyt: 18 Loka 2007, 22:13
Paikkakunta: Esbo

Re: Suomalaiset taisteluvyöt

ViestiKirjoittaja Speidel » 04 Huhti 2011, 21:44

Milpro ajautui kyllä konkurssiin, mutta Milform pyörii vielä entisellä mallillaan. Säkylän myymälässä on kyllä M22 reprovöitä, näissä tosin on hölmö alumiininen jellonasolki mikä tulee ekana vaihtaa rautaiseen. Hinta taisi olla muistaakseni joku 30e. Soljesta kannattaa maksaa ~10e

Aitoja vöitä bongailee esim. Huuto.netistä jatkuvasti, tosin suosittelen reenactment tai arisota touhuissa käyttämään reproa.
Vannoivat näin pojat urheat siellä:Orjuus pois, taikka menköön henki,niinkuin mennyt on isienkin,
kunnia kuolla on vapauden tiellä. Tää vala on murtumaton.

Avatar
Turpeinen
Viestit: 15
Liittynyt: 30 Kesä 2010, 15:17
Paikkakunta: Lappajärvi

Re: Suomalaiset taisteluvyöt

ViestiKirjoittaja Turpeinen » 05 Huhti 2011, 16:48

Ok, kiitokset vastauksesta, asiat selvisivät heti kunnolla.

wittman
Viestit: 23
Liittynyt: 06 Maalis 2009, 08:43
Paikkakunta: Ruukki, Siikajoki

Re: Suomalaiset taisteluvyöt

ViestiKirjoittaja wittman » 05 Huhti 2011, 19:07

Oulun sa-kaupassa oli tässä taannoin myynnissä valtion vöitä solkineen, pyöristyttävään 5€ hintaan..

Speidel
Etulinjan jäsen
Viestit: 812
Liittynyt: 18 Loka 2007, 22:13
Paikkakunta: Esbo

Re: Suomalaiset taisteluvyöt

ViestiKirjoittaja Speidel » 05 Huhti 2011, 21:44

Puhutaanko nyt M22 vyöstä, M30 vyöstä vai jostain moternista asiasta? Jos kyseessä kaksi ekaa niin nyt sitten joku nakitetaan rohmuamaan niitä!

[Edittiä] Ilimesesti M22 vyöstä kun soljesta puhuttiin.
Vannoivat näin pojat urheat siellä:Orjuus pois, taikka menköön henki,niinkuin mennyt on isienkin,
kunnia kuolla on vapauden tiellä. Tää vala on murtumaton.

Avatar
Dobbler
Etulinjan reservi
Viestit: 304
Liittynyt: 20 Loka 2007, 10:13
Paikkakunta: Oulu
Viesti:

Re: Suomalaiset taisteluvyöt

ViestiKirjoittaja Dobbler » 05 Huhti 2011, 23:23

Jos nyt en ihan väärin muista niin M/22 tai ainakin hyvin paljon sen näköiset.

Avatar
Turpeinen
Viestit: 15
Liittynyt: 30 Kesä 2010, 15:17
Paikkakunta: Lappajärvi

Re: Suomalaiset taisteluvyöt

ViestiKirjoittaja Turpeinen » 09 Huhti 2011, 17:52

Kävin kyselemässä vöitä kaupasta, ei ollut enää.
Antoivat Hämeenlinnan kaupan numeron ja kehottivat kyselemään sieltä.

Avatar
Kyrö
Etulinjan jäsen
Viestit: 427
Liittynyt: 19 Kesä 2008, 20:54
Paikkakunta: Forssa

Re: Suomalaiset taisteluvyöt

ViestiKirjoittaja Kyrö » 11 Huhti 2011, 22:57

Nou tsääns, sieltä ovat loppuneet jo kauan sitten...
Kirov

Avatar
Asurmen
Viestit: 9
Liittynyt: 19 Maalis 2012, 18:23
Paikkakunta: Espoo

Re: Suomalaiset taisteluvyöt

ViestiKirjoittaja Asurmen » 20 Huhti 2012, 21:23

Itsekkin ajattelin ostaa tuon Milpron leijonasoljen. Postimaksut ovat huimat, kokonaiset 10e pelkän soljen lähettämiseen? Katselin lisää ja muistin, että Varustelekassa myydään SA paraativöitä (olin itse työharjoittelussa kiinnittämässä leijonasolkia paraativöihin, olisi pitänyt ottaa pari mukaan), mukana tulee siis se alumiininen solki ja vyö, mutta vyö on paraatikäyttöön, joten sen voi heivata samantien pois. Nyt ne ovat loppu, joten odotan innolla, jos tulee varastotäydennyksiä

Speidel
Etulinjan jäsen
Viestit: 812
Liittynyt: 18 Loka 2007, 22:13
Paikkakunta: Esbo

Re: Suomalaiset taisteluvyöt

ViestiKirjoittaja Speidel » 23 Huhti 2012, 09:14

Jos meinaat tuota Varustelekan "SA juhlavyö, miehistömalli", niin älä osta. Ainakaan tähän käyttötarkoitukseen. Toi solki on samaa settiä kuin Milformin aiemmat alumiinisoljet.

Huonon ja väärän ostamisesta rangaistaan myöhemmässä vaiheessa kun iskee se himo kuitenkin ostaa hyvää ja korrektia. Kannattaa ostaa kerralla korrekti ettei sit vituta myöhemmin. Näitten saatavuus on kyllä nyt vähän tipahtanut, mutta kannattaa bongailla huuto.netistä yms. mestoista josko löytyisi. Jossei muuta niin sitten mieluummin yksipiikkinen miehistövyö (joka on muutenkin parempi, koska oli yleisempi) kuin väärä.
Vannoivat näin pojat urheat siellä:Orjuus pois, taikka menköön henki,niinkuin mennyt on isienkin,
kunnia kuolla on vapauden tiellä. Tää vala on murtumaton.

Avatar
Karhu
Viestit: 313
Liittynyt: 26 Maalis 2008, 14:16
Paikkakunta: Isokyrö
Viesti:

Re: Suomalaiset taisteluvyöt

ViestiKirjoittaja Karhu » 12 Joulu 2013, 21:27

Kuva

Onko Tää kakspiikisestä upseerivyöstä? Nahat voin teettää suutarilta, mutta en löydä tarpeeksi tarkkaa kuvaa kyseisestä vyöstä mistään.
Solki on SA-kaupasta (2,5€) Voi olla uudemmistakin sydeemeistä mutta hyvä olisi varmistua :)

Avatar
Peltola
Etulinjan jäsen
Viestit: 2067
Liittynyt: 19 Loka 2007, 02:04
Paikkakunta: Helsinki

Re: Suomalaiset taisteluvyöt

ViestiKirjoittaja Peltola » 13 Joulu 2013, 14:13

Jos ois tuosta takaosastakin kuva, niin näkisi paremmin. Tuo tosin taitaa olla nykyisen miehistövyön solki, vähän kapeampi käsittääkseni kuin tuo sota-ajan upseerivyö.
Etulinja

Avatar
Karhu
Viestit: 313
Liittynyt: 26 Maalis 2008, 14:16
Paikkakunta: Isokyrö
Viesti:

Re: Suomalaiset taisteluvyöt

ViestiKirjoittaja Karhu » 14 Joulu 2013, 13:40

Jep, se olikin se uudempi miehistövyön solki. Eipä mitään tulee sillekkin käyttöä.


Palaa sivulle “Suomen aseistus ja varustus”Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 0 vierailijaa