Kaukopartiot ja Sissit?

Keskustelua suomalaisten käyttämistä aseista, varusteista ja ajoneuvoista.

Valvoja: Ylläpito

Avatar
Komulainen
Viestit: 110
Liittynyt: 20 Loka 2007, 00:02
Paikkakunta: Jyväskylä

Kaukopartiot ja Sissit?

ViestiKirjoittaja Komulainen » 03 Heinä 2008, 12:48

Kysyisinkin minkälaista varustusta nuo kaukopartio miehet käyttivät, vaikka vanhoista valokuvista saakin hyvin selvää.
Viimeksi muokannut Komulainen, 12 Helmi 2013, 23:09. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Saarinen
Viestit: 136
Liittynyt: 19 Loka 2007, 13:57
Paikkakunta: Iisalmi

ViestiKirjoittaja Saarinen » 03 Heinä 2008, 13:21

Eipä tuossa ole oikeastaan suurta ja ratkaisevaa eroa normimosurin varusteisiin.

- Pukuna normaalisti joko kesäpusero tai sarkatakki M/36, housuina joko armeijan pussi- tai suorat housut tai toki jossain määrin myös siviilihousuja. Kannattaa huomata että sarkavaatetus on aikas lämpöinen pitkillä marsseilla joten kesäpusero oli suosittu vaatekappale aina alkukeväästä myöhäissyksyyn. Kaukopartiomiehet eivät suosineet arvomerkkien käyttöä, ainakaan upseerit. Kenttäpuvussa oli siis harvemmin kauluslaattoja, ainoat käytetyt arvomerkit olivat oikeastaan olkalapuissa olevat valkoiset kanttinauhat (siis miehistöllä ja alkupseeristolla), eipä tosin niitäkään aina käytetty. Jos joku upseeri käytti ruusukkeita niin ne olivat useimmiten kiinnitetty suoraan kaulukseen tai sitten niiden käytöstä oli merkinnä ainoastaan niiden jättämät jäljet kauluksessa. Puvun alla ihan perinteisesti alusvaatteet eli alushousut ja -paita, joko armeijan valkoinen pitkähihainen kenttäpaita tai sitten siviilimallinen "riihipaita", saappaiden sisässä jalkarätit ja mahdollisesti villasukat.

- Kenkinä pääosin joko armeijan nahkasaappaat tai sitten omat siviilisaappaat (esim. kumiterät tai lapikkaat, sotasaalis-huopikkaitakin saatettiin käyttää). Kenkien piti soveltua suksien siteisiin koska talvella hiihdettiin paljon.

- Päähineenä ylivoimaisesti suosituin oli kenttälakki M/36 niin upseereiden kuin miehistönkin keskuudessa, siihen saatettiin laittaa havuja tai muita oksia naamiomateriaaliksi. Talvella karvalakki M/39. Kypäriä ei käytetty.

- Aseistuksena lähes poikkeuksetta Suomi-konepistooli, joukkueessa oli lisäksi pari pikakivääriä (ampujan lisäksi muutamalla muulla miehellä oli mukana pikakiväärin lippaita) ja muutama kivääri pitemmälle matkalle ampumista varten. Mikäli mahdollista, kiväärit pyrittiin varustamaan kiikaritähtäimillä.

- Useinmiten yksipiikkinen nahkavyö jossa keikkui puukko, mikä olikin tärkeä väline sisseille. Koska aseistuksena oli pääosin konepistoolit, aseen lippaita kuljetettiin vyöllä (lippaan kantolenkistä naru läpi ja kiinni vyöhön). Koska vyöllä ei hirveän montaa lipasta pystynyt kuljettamaan, oli repussa/taskuissa irtopatruunoita laatikoissaan tai esimerkiksi repussa enemmän lippaita. Leipälaukkua ei mielestäni kuljetettu mukana, sillä kaikki tarpeellinen saatiin kulkemaan repussa. Puukon ja lippaiden lisäksi vyöllä kulki sarkapäällysteinen metallinen kenttäpullo. Upseerit eivät käyttäneet paljoakaan rähinäremmiä, mutta itse upseerivyön vyöosa heillä saattoi olla.

- Selässä siis normaali sipulisäkkireppu tai kotoa tuotu kantolaite, joko perinteinen reppu tai sitten satulareppu. Repussa oli muonaa, ammuksia, mahdollisesti tärkeimpiä vaatteita (esimerkiksi jalkarättejä, karvalakki, rukkaset, villapaita yms). Repun ulkopuoella saattoi kulkea yöpymistä varten huopa tai mantteli, mutta erään kaukopartioveteraanin mukaan niitä ei usein kannettu mukana, ne kun painoivat ja olivat loppupeleissä melko hyödyttömiä sillä paljoa reissuilla ei ehtinyt nukkumaan.

- Erikoismateriaalina mukana tehtävän mukaan erimallisia räjähteitä (polttopulloja, räjähdeainetta, kranaatteja, kasapanoksia yms), kirves tai muu työväline, radisteilla radio (joku muukin partion jäsen saattoi kantaa radiotarvikkeita) tai muuta tarpeellista.

- Talvella kokovalkea yksinkertainen lumipuku ja sukset.

Uskottava kaukopartiosetti on hieman kaksipiippuinen juttu. Mikäli reppu ei ole selässä, se on hyvin kevyt ja yksinkertainen ja mukana ei tarvitse kuljettaa sellaista tavaraa mitä normaali jalkaväkisotilas kuljetti lähes jatkuvasti. Toisaalta se tarvitsee melkeinpä sen konepistoolin ja itse soturin pitää olla uskottava.

Jotain varmasti unohtui mutta palaan asiaan tutkiskeltuani asiaa, mutta tuossa lienee tärkeimmät. Kannattaa ihan ensiksi lukea kaukopartiokirjallisuutta (esim. Pentti H. Tikkanen on kirjoittanut paljon niistä hommista, fiktiivisemmältä puolelta Reino Lehväslaihon erittäin laajaan tuotantoon kannattaa tutustua) ja katsoa sota-ajan kuvia. Loppuun pari omaa kirjavinkkiäni, nämä kirjat perustuvat tositapahtumiin:

- Onni Palaste: Rukajärven sissit Varsin mielenkiintoinen kirja Suomessa harvinaisen laajan mittakaavan sissioperaatiosta. Olen tavannut pari kirjassa esiintyvää henkilöä ja keskustellut heidän kanssaan joten ehkä se lisää omaa mielenkiintoani tätä kirjaa kohtaan.

- Pentti H. Tikkanen: Sissejä ja partisaaneja Kertoo molempien maiden sissitoiminnasta, tosin itänaapurin sissitoiminta oli tässä tapauksessa surullisenkuuluisaa "suomalaisten varuskuntien ja joukko-osastojen" tuhoamista, jokainen varmaan arvaakin mitä todellisuudessa tapahtui.

- Eero Marttinen - Jorma Tikkanen: Olimme Päämajan kaukopartiomiehiä ja Ampukaa arvojärjestyksessä! Kaksi hyvää kirjaa jotka kertovat tosiaan nimensä mukaisesti lähinnä Päämajan alaisten kaukopartio-operaatioiden vaiheista.

Sota-aikana kaukopartiotoiminnan ja normaalin jalkaväkihommien ero saattoi olla häilyvä. Normaaleja jalkaväkiosastoitakin osallistui kaukopartiohommia hyvin pitkälti muistuttaviin tehtäviin. "Virallisia" kaukopartioyksiköitä ei pahemmin tuon Päämajan alaisen osaston lisäksi oikein ollut, mutta tietyt jääkärijoukkueet ja jalkaväkiosastot hoitelivat joukko-osastoissa näitä sissihommia.

Mikäli jotain kysyttävää on niin kysy ihmeessä pois, itselleni kun on sen verran läheinen aihe kaikki sotiemme aikaan liittyvä jutustelu niin jaksan kyllä mielelläni keskustella hyvinkin paljon pienistäkin yksityiskohdista ja asioista ja jaan tietoani kyllä mielelläni muillekin, jos se vaan ketään kiinnostaa ja jos siitä jollekin apua on.

Arosusi
Viestit: 30
Liittynyt: 19 Loka 2007, 12:09
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

ViestiKirjoittaja Arosusi » 03 Heinä 2008, 20:01

Mua on aina askarruttanut se kuinka konepistoolin lipas irrotetaan nopeasti vyöstä taistelutilanteessa, leu'ulla poikki vai oliko käytössä joku soljella toimiva hihna?
"Kun kotilomat tyssää nii roiskitaha ryssää juu.."

Komentaja
Viestit: 23
Liittynyt: 17 Marras 2007, 15:09
Paikkakunta: Turku

ViestiKirjoittaja Komentaja » 03 Heinä 2008, 20:47

Kannattaapi koittaa lapion kannattelemiseen tarkoitettua jousihakaa (tjms).
Vasten.

Avatar
Komulainen
Viestit: 110
Liittynyt: 20 Loka 2007, 00:02
Paikkakunta: Jyväskylä

ViestiKirjoittaja Komulainen » 03 Heinä 2008, 21:16

Tälleen nopeasti ja yksinkertaisesti, valmistaako joku reproa vai pitäisikö etsiä kirppareilta tuota M36 pukua?
Viimeksi muokannut Komulainen, 12 Helmi 2013, 23:12. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Avatar
Kyrö
Etulinjan jäsen
Viestit: 427
Liittynyt: 19 Kesä 2008, 20:54
Paikkakunta: Forssa

ViestiKirjoittaja Kyrö » 03 Heinä 2008, 21:52

Edesmenneeltä isoisältäni Pentti H. Tikkaselta (majuri evp.) tosiaan ilmestyi hyviä kaukopartiomiehiä kuvaavia teoksia, kaikki partiomiesten haastatteluihin pohjautuvia kaikkiaan yli 30kpl tosin joukossa muutama kokoelmakirja. Kirjoista löytyy myös paljon valokuvamateriaalia!

Pääteoksenaan Pena-pappa piti Marskin Kaukopartioritareita, joka kertoo niistä hurjimmista reissuista.

Myös kirjoissa esiintyvä Marttinan sissiosastoon kuulunut Hannes Tikkanen on sukulaisukkojani.

Kannattaa tutustua myös kirjaan Summan Tulihelvetti (Karisto 1980), todella vaikuttava teos Lähteen lohkolta, Poppiuksen tukikohdasta.
Kirov

Avatar
Kyrö
Etulinjan jäsen
Viestit: 427
Liittynyt: 19 Kesä 2008, 20:54
Paikkakunta: Forssa

ViestiKirjoittaja Kyrö » 03 Heinä 2008, 22:15

Vuonna 1944 partiomiehille jaettiin vihreitä suojapukuja (rajoitetusti?), ainakin elokuvassa Framförst främsta linjen , Etulinjan edessä sellaisia käytetään. En ole tosin löytänyt tälle kirjallisia dokumentteja mutta en usko että elokuvan kamppeet olisivat aivan tuulesta temmattuja.

Mikko Niskasen elokuva Sissit on valmistunut vuonna 1963, siihen aikaan ei välttämättä oltu ihan niin tarkkoja elokuvien vehkeiden suhteen (esimerkkinä Tuntematon 1955 jossa ryssät ajeli Panzer IV:lla). Toisaalta kiitos Suomen köyhän armeijan, sota-aikaisia kamppeita oli reilusti saatavilla.
Viimeksi muokannut Kyrö, 04 Heinä 2008, 09:56. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
Kirov

Saarinen
Viestit: 136
Liittynyt: 19 Loka 2007, 13:57
Paikkakunta: Iisalmi

ViestiKirjoittaja Saarinen » 03 Heinä 2008, 22:17

Oho, harvinaislaatuisena sattumana voidaan kai tätäkin pitää että löytyy varsin tuotteliaan sotakirjailijan sukulaisia tältä foorumilta!

Karbiinihakoja ei ollut kovin hirveästi saatavilla sota-aikana, en usko että niitä olisi löytynyt konepistoolin lippaita varten. Lisäksi KP:n lippaan kantolenkki on sen verran pieni että karbiinihaan kanssa voi tulla ongelmia. Sopivanlainen naru kestää kyllä kannon vyöllä mutta lähtee riuhtaisemalla irti. Hidas tapahan se kieltämättä on mutta ei paljoa nopeampiakaan tapoja oikein ollut. Aseessahan oli kiinni jatkuvasti 70 patruunan rumpu joten siinä oli hetkeksi noita patruunoita, tosin kyllähän semmoisenkin tyhjäksi saa tappelussa. Saatettiinpa noita nahkahihnoillakin völjätä mukana vyöllä.

Kesäpuseroa kannattaa kysellä Wikingistä tai MilProsta, aitojakin on saatavilla lähinnä pieniä kokoja joskus jopa edullisestikin mutta sellaisia en missään nimessä suosittele käyttämään, aitoa ja siinä mielessä arvokasta tavaraa kun on. M/36 asepuvun saatavuuden huonoutta on monesti kirottu ja tosiasia onkin ettei niitä oikein mistään järkevästi saa. Hyvällä tuurilla löytää aidon takin halvallakin jostain huutokaupasta, kuolinpesästä, kirpputorilta tai muusta vanhan tavaran myyntipaikasta mutta ne ovat toki aitoja ja sellaisen käyttöä kannattaa harkita tarkoin. Lisäksi niistä on saatettu poistaa epoletit tai muuten "siviilisoida" sitä ja koot ovat pieniä. Ruotsalainen vanhanmallinen sarkatakki lienee lähimpänä kolmekutosta mutta sitä EN suosittele edes paljoa ajattelemaan, melkeinpä osiin sen joutuisi ensin purkamaan ja muokkaamaan paljon ennenkuin siitä saisi jotain aikaiseksi... Sama saantiongelma koskee ainakin karvalakkia. Housut ja saappaat tai ne sopivasti korvaavat releet löytää suht koht helposti, samoin repun pienellä etsimisellä. Kenttälakkiakin saa helposti reprona MilProsta. Loppuja joutuu enemmän tai vähemmän metsästämään pitkiäkin aikoja. Kannattaa kysellä tavaroita esim. MilProlta tai yksityisiltä militariakeräilijöiltä. Loppuun sellainen pieni lista siitä, mitä kannattaa ihan ensimmäisenä hommata ja mistä saa. Lista jaettu kahteen osaan, tärkeisiin ja ei-niin-kiireellisiin kamoihin.

1. Perussetti

- Kesäpusero (MilPro?)
- Housut (MilProsta reprohousut, korvaavat ruotsalaiset esim. Varustelekasta)
- Saappaat (aitoja kannattaa kysellä vaikkapa Swat-Teamista tai MilProsta, siviilimalleja vanhojen tavaroiden myyntipaikoista ja korvaavia NVA-saappaita esim. Varustelekasta)
- Kenttälakki M/36 (MilPro)
- Sipulisäkkireppu (MilPro?, huutokaupat, asemessut yms)
- Yksipiikkinen miehistövyö (MilPro)
- Kenttäpullo (asemessut, huutokaupat yms)
- Ase (mieluiten se Suomi-KP tai Emma... jos kivääri niin joko ajanmukaisella optiikalla tai ilman)

2. Loput

- Sarkatakki M/36 (kts. ylempää)
- Karvalakki M/39 (Armeijan ylijäämämyymälät?, asemessut, huutokaupat)
- Lumipuku (omatekoinen kokovalkea käy loistavasti)
- Villapaita, harmaa sinisellä vaakaraidalla tai sitten siviilimalli (aitoja ei löytyne varmaankaan kovin montaa, sodanjälkeinenkin tosin kävisi, siviilipaitoja nyt melkein mistä vain)
- Jalkarätit
- Kenttäpaita (asemessut, huutokaupat yms tai sitten siviilimallinen riihipaita jostain muualta)
- Kenttäpakki
- Kaikki loppu roju (ajanmukaiset muonat ja räjähdetarvikkeet yms)

Suomalaisen militarian keräily ei ole oikeastaan koskaan helppoa, halpaa tai nopeaa... Se vaatii pitkäjänteisyyttä, vaivannäköä, paikoin rahaa ja myös tuuria.

Kyllä niissä fiktiivisistäkin on paikoin hyödyllistä tietoa sissireissuista ja toimintatavoista, paikoin saattaa olla pieniä mainintoja varusteistakin. Reino Lehväslaiho, vaikka itse panssarimies olikin, on tutustunut laajalti sissihommiin ja niistä paljon kirjoittanut. Vaikka jälkipään tuotanto alkaakin olla vanhan toistamista, on osa kirjoista silti laadukasta kaukopartiokirjallisuutta ja jokunen niistäkin tarinoista pohjautuu tositapahtumiin. Silti jos haluaa ihan puhdasta faktaa ja asiaa niin vaikkapa ne Tikkasen kirjat ovat todella sitä.

EDIT. Vielä tuosta vihreästä päällyspuvusta: En ole itsekään löytänyt niistä mitään mainintoja tai kuvia pl. tuo leffa. Jossain on mainittu että Pohjois-Suomessa suomalaiset kaukopartiomiehet olisivat käyttäneet saksalaisten Tarnjackea ja muistelisin jopa nähneeni sellaisesta kuvankin, olisiko ollut peräti jossain Tikkasen kirjassa? Lisäksi olen nähnyt kuvia harmaasta haalarista jota kaukopartiomiehet kokeilivat. Ei ottanut oikein ilmaa siipiensä alle tuo kokeilu, meinasi ilmeisesti mennä itänaapurin kanssa sekaisin nuo puvut. Samanoloinen kuitenkin kuin panssarimiesten käyttämä haalari, olisiko jopa sama? Tietoa minulla siitä ei sen kummemmin ole, kuva sellaisesta löytyy esim. Petteri Leinon Asepuku M/36 kirjan loppusivuilta.

Avatar
Kyrö
Etulinjan jäsen
Viestit: 427
Liittynyt: 19 Kesä 2008, 20:54
Paikkakunta: Forssa

ViestiKirjoittaja Kyrö » 03 Heinä 2008, 22:31

Dirty_Ape kirjoitti:Oho, harvinaislaatuisena sattumana voidaan kai tätäkin pitää että löytyy varsin tuotteliaan sotakirjailijan sukulaisia tältä foorumilta!


Imekös tuo? Kiinnostus sotavehkeisiin ja historiaan kulkee verenperintönä, ja tämä lauta sattuu olemaan paras löytämäni.
Kirov

Saarinen
Viestit: 136
Liittynyt: 19 Loka 2007, 13:57
Paikkakunta: Iisalmi

ViestiKirjoittaja Saarinen » 03 Heinä 2008, 22:45

Niin, lähinnä sitä meinasin että kun mainitsin tietyn kirjailijan niin löytyi heti ko. kirjailijan sukulaisiakin :) Sitä en kylläkään pidä ihmeenä että kiinnostusta löytyy ja että se kulkee ikään kuin perintönä - päin vastoin ja hyvä niin.

Vielä tuosta Sissit-leffasta että itse näin sen joskus vuonna banaani ja kivi mutta mielestäni siinä ei nyt niin erikoista vääryyttä ilmennyt varusteissa. Melko simppelihän tuo sota-ajan sissivarustus oli niin eipä sen ajan puvustajillekaan ollut ylivoimainen tehtävä koota uskottavaa varustusta näyttelijöille. Silti ne aidot kuvat lienevät paras referenssi.

Avatar
Komulainen
Viestit: 110
Liittynyt: 20 Loka 2007, 00:02
Paikkakunta: Jyväskylä

ViestiKirjoittaja Komulainen » 03 Heinä 2008, 22:45

-
Viimeksi muokannut Komulainen, 12 Helmi 2013, 23:14. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Saarinen
Viestit: 136
Liittynyt: 19 Loka 2007, 13:57
Paikkakunta: Iisalmi

ViestiKirjoittaja Saarinen » 03 Heinä 2008, 23:07

Aika jäätäviä virityksiä oli noissa linkeissä... Ihan kiva idea mutta kyllä pumppuhaulikon ja konepistoolin sekoitus on aika karu. Eikä nöissa kuvissa ole PPSH-41 vaan PPD. Ja alimmassa kuvassa on Lee-Enfield. Eipä se MP40 kyllä sovi suomalaiseen settiin. Sinnepäin mutta silti väärin nuo kaikki aseet. Periaatteessa venäläisiä konepistooleja kaukopartiomiehille saattoi päätyä mutta ne olivat hyvin väliaikaisia aseita mikäli niitä käytettiin. Suomi-KP:hen verrattuna eri patruunan mukanaan tuomat ongelmat oli se merkittävin syy miksi niitä ei käytetty, vaikka niitä neukkukoopeita heristeltiinkin eräässä keskinkertaisessa suomalaisessa sotaleffassa paljonkin.

NVA saappaat ovat ihan pätevä korvike suomalaiseen settiin. Sodanjälkeisiä hyväkuntoisia ja hyvällä tuurilla sopiviakin intin saappaita tulee vastaan silloin tällöin. Sipulisäkkireput näyttäisivät olevan vähän joka paikasta loppu. Kyseinen vehjeshän jatkaa muuten nykyäänkin voittokulkuaan, tällä hetkellä taitaa olla intissä nimikkeellä partioreppu 62 (sama malli kuitenkin kuin sota-aikainen, joku lienee hyvällä tuurilla jopa sellainen), käytössä lähinnä sisseillä ja tiedustelijoilla tai kovassa paikassa reserviläisillä joten kyllä niitä varastoissa vielä lienee. Toivossa on hyvä elää että niitä vielä tulisi joskus isommissa määrin myyntiin. Sillä välin kannattaa kysellä MilProsta ja katsella niistä paljonpuhutuilta asemessuilta ja muilta.

Arosusi
Viestit: 30
Liittynyt: 19 Loka 2007, 12:09
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

ViestiKirjoittaja Arosusi » 03 Heinä 2008, 23:11

Kiitoksia tiedosta. Hienoa saada tosiaan kuuluisan ja suositun kirjailian jälkeläisiä samalle laudalle jutusteleen. Allekirjoitusta tosin hiukan ihmettelen :shock:
"Kun kotilomat tyssää nii roiskitaha ryssää juu.."

Avatar
Kyrö
Etulinjan jäsen
Viestit: 427
Liittynyt: 19 Kesä 2008, 20:54
Paikkakunta: Forssa

ViestiKirjoittaja Kyrö » 04 Heinä 2008, 00:13

Kumiteräsaappaat ovat myös hyvä valinta satunnaiselle partiomiehelle, niitä käytettiin paljon läpi sotien. Varsinaisten kaukopartiomiesten saappaat olivat kyllä viimetteen päälle hyviä nahkasaappaita.

Ryssän roolin valitsin "olosuhteiden pakosta", suomalaisten kun on paha tapella keskenään, niin vihollisiakin tarvitaan. Tässä linjauksessa on Fistollakin osuutensa. Allekirjoitukseni tarkoittaa herkkyyttä rynnäköintiin ja vastahyökkäyksiin, joskus on mukavampaa kuolla kunnialla kuin kyykkiä mättään takana odottamassa kun mitään ei tapahdu.

Isänmaallisuuttani ei kenenkään tarvitse kyseenalaistaa.
Kirov

Avatar
Dobbler
Etulinjan reservi
Viestit: 304
Liittynyt: 20 Loka 2007, 10:13
Paikkakunta: Oulu
Viesti:

ViestiKirjoittaja Dobbler » 04 Heinä 2008, 00:30


Avatar
Komulainen
Viestit: 110
Liittynyt: 20 Loka 2007, 00:02
Paikkakunta: Jyväskylä

ViestiKirjoittaja Komulainen » 04 Heinä 2008, 00:39

Dirty_Ape Tuo Enfield oli vain mallina että olisiko esim. AGM MP001 helppo konvertaa M39 kivääriin.

Avatar
Kyrö
Etulinjan jäsen
Viestit: 427
Liittynyt: 19 Kesä 2008, 20:54
Paikkakunta: Forssa

ViestiKirjoittaja Kyrö » 04 Heinä 2008, 00:42

Dobbler kirjoitti:Pieksutkin sopinee


Jep, ajattelin itsekseni vain kesäkelejä. Pieksut ja myös kippurakärkiset lapikkaat olivat talvikeleillä kovassa käytössä, ne kun olivat suksien mäystimiin sopivia jalkineita.

Esim. Petrovski-Jamin huoltokeskuksen hävittäneen sissiosaston kuvissa näkyy kyseisiä jalkineita. Selailin juuri "Idässä palaa" kirjaa (tuplakirja Summan tulihelvetti ja Sissi-isku huoltokeskukseen) ja osui heti silmään kirjan kuvista.
Kirov

Speidel
Etulinjan jäsen
Viestit: 812
Liittynyt: 18 Loka 2007, 22:13
Paikkakunta: Esbo

ViestiKirjoittaja Speidel » 04 Heinä 2008, 12:19

Kumiteräsaappaita saa sota-ajan henkeen esimerkiksi Milprosta. Näin btw. =)
Vannoivat näin pojat urheat siellä:Orjuus pois, taikka menköön henki,niinkuin mennyt on isienkin,
kunnia kuolla on vapauden tiellä. Tää vala on murtumaton.

Avatar
Dobbler
Etulinjan reservi
Viestit: 304
Liittynyt: 20 Loka 2007, 10:13
Paikkakunta: Oulu
Viesti:

ViestiKirjoittaja Dobbler » 04 Heinä 2008, 17:46

Itsellä on oman papan tekemät pieksut, jotka tehty perinteiseen tapaan eli puu"nauloilla". On toisaalta sen verran arvokkaat, ettei viitsi ihan joka peliin ja tapahtumaan jalkaan laittaa.

Bielaja Smejertissä (2/3) ne olivat jalassa ja mainiot olivatkin!

Ruottinen
Etulinjan jäsen
Viestit: 172
Liittynyt: 20 Loka 2007, 21:02
Paikkakunta: Tammela

ViestiKirjoittaja Ruottinen » 04 Heinä 2008, 21:01

Dirty-Apen viestit ovat kertoneet likipitäen kaiken tarpeellisen, mutta pieni lisäys liittyen lähinnä tuohon sissit leffaan joka multakin hyllyltä löytyy:

Sipulisäkeissä käytettiin (ainakin leffassa) viillekkeiden hankausta lieventävänä samanlaisia nahka/kangas lätkiä kuin löytyy jenkkien laskuvarjomiehiltä.

Pieni mutta mielenkiintoinen yksityiskohta meinaan.
Tomumme maassa
Nimemme kivessä
Isänmaa on vapaa!

Saarinen
Viestit: 136
Liittynyt: 19 Loka 2007, 13:57
Paikkakunta: Iisalmi

ViestiKirjoittaja Saarinen » 05 Heinä 2008, 09:30

Piti selailla kirjoista noita Fiston mainitsemia pehmikkeitä ja löytyikin jotain. Jos joku saa käsiinsä Onni Palasteen Korpisodan sankarit -kirjan (muuten tosi mielenkiintoinen teos kaikille Rukajärven suunnan tapahtumista kiinnostuneille) niin kuvaliitteessä on parissakin kuvassa käytössä noita pehmikelätkiä sipulisäkeissä. Yhtään enempää en osaa niistä kuitenkaan sanoa, tuli hieman uutena tietona itsellenikin.

Repuista vielä että sipulisäkkireppu ei suinkaan ollut ainoa käytetty reppu mutta varmasti yleisin. Suojeluskuntamiehet saattoivat tuoda mukanaan omia satulareppujaan tai muutenkin siviilireppuja saatettiin käyttää. Ruotsalaisia M/39 satulareppujakin on jostain syystä näkynyt joissain kuvissa, lienevätkö tulleet apuna Ruotsista sitten.

EDIT. Kuva noista viilekelätkistä löytyy myös Pentti H. Tikkasen kirjasta Sissejä ja Partisaaneja, esim. sivulta 295.

Avatar
Dobbler
Etulinjan reservi
Viestit: 304
Liittynyt: 20 Loka 2007, 10:13
Paikkakunta: Oulu
Viesti:

ViestiKirjoittaja Dobbler » 05 Heinä 2008, 14:44

Minä en kyllä Palasteen kirjoja ottaisi faktana...

Saarinen
Viestit: 136
Liittynyt: 19 Loka 2007, 13:57
Paikkakunta: Iisalmi

ViestiKirjoittaja Saarinen » 05 Heinä 2008, 15:10

Rukajärven sissit on dokumenttiromaani ja Rukajärvi-kirjat (Raappanan miehet ja Korpisodan sankarit) sisältävät veteraanien kertomuksia joten kyllä ne ihan pätevää asiatietoutta ovat. Toki Rukajärven sissit on kirjoitettu romaanimuotoon ja otettu pieniä taiteellisia vapauksia (lähinnä henkilöhahmojen suhteen) mutta erään ko. reissulla mukana olleen (Palaste muuten oli samassa joukkueessa joukkueen varajohtajana) ja kirjan lukeneen veteraanin mielestä tapahtumat kulkivat kirjassa kuvatulla tapaa. Toki osa Palasteen kirjoista onkin sitten enemmän tai vähemmän fiktiota tai jotenkin etäisesti tositapahtumiin perustuvia mutta noita em. kirjoja voin kyllä suositella.

Avatar
Dobbler
Etulinjan reservi
Viestit: 304
Liittynyt: 20 Loka 2007, 10:13
Paikkakunta: Oulu
Viesti:

ViestiKirjoittaja Dobbler » 05 Heinä 2008, 15:35

Ok. Itse olen lukenut pari muuta kirjaa (ei Rukajärven tapahtumista) ja täytyy sanoa että melkoista sontaa...

Mutta hyvä jos (ja tottakai loogista) että omasta tietoudesta ammennettuna on sitten teksti pysynyt hyvänä :)

Ruottinen
Etulinjan jäsen
Viestit: 172
Liittynyt: 20 Loka 2007, 21:02
Paikkakunta: Tammela

ViestiKirjoittaja Ruottinen » 06 Heinä 2008, 10:48

Suurin infuusio ruotsalaisesta materiaalista tuli talvisodan loputtua SFK:n miehiltä jotka palasivat takaisin kotiin, mutta ihme ja kumma jättivät aseensa ja varusteensa Suomeen jossa niitä käytettiin ahkerasti.

Jatkosodan aikana rupesivat poraamaan niitä takaisin. Hassua sinänsä.
Tomumme maassa
Nimemme kivessä
Isänmaa on vapaa!

Avatar
Komulainen
Viestit: 110
Liittynyt: 20 Loka 2007, 00:02
Paikkakunta: Jyväskylä

ViestiKirjoittaja Komulainen » 06 Heinä 2008, 19:41

Bongasin yhdestä kirjasta kuvan. Kuvassa näkyvä maastokuvio muistutti tätä saksalaista kuviota.

http://www.wiking.fi/fin/kuvasivut/muum ... usakka.htm
Viimeksi muokannut Komulainen, 12 Helmi 2013, 23:15. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Avatar
Dobbler
Etulinjan reservi
Viestit: 304
Liittynyt: 20 Loka 2007, 10:13
Paikkakunta: Oulu
Viesti:

ViestiKirjoittaja Dobbler » 07 Heinä 2008, 00:00

Kuva saattais olla myös suomalaisten SS-vapaaehtoisten partioreissusta asemasotavaiheen alussa.

En nyt muista yksityiskohtia, mutta voidaan ne toki kaivaa esiin jos on tarvis.

Mike
Viestit: 129
Liittynyt: 19 Loka 2007, 08:38
Paikkakunta: Järvenpää

ViestiKirjoittaja Mike » 07 Heinä 2008, 10:53

Dirty_Ape kirjoitti:Rukajärven sissit on dokumenttiromaani ja Rukajärvi-kirjat (Raappanan miehet ja Korpisodan sankarit) sisältävät veteraanien kertomuksia joten kyllä ne ihan pätevää asiatietoutta ovat. Toki Rukajärven sissit on kirjoitettu romaanimuotoon ja otettu pieniä taiteellisia vapauksia (lähinnä henkilöhahmojen suhteen) mutta erään ko. reissulla mukana olleen (Palaste muuten oli samassa joukkueessa joukkueen varajohtajana) ja kirjan lukeneen veteraanin mielestä tapahtumat kulkivat kirjassa kuvatulla tapaa. Toki osa Palasteen kirjoista onkin sitten enemmän tai vähemmän fiktiota tai jotenkin etäisesti tositapahtumiin perustuvia mutta noita em. kirjoja voin kyllä suositella.


Pakko muuten mainostaa että Onni Palaste on oma puolilähisukulainen... itsekin synnyin Palaste-nimellä varustettuna aikoinaan. Tein myös Lukiossa esitelmän sukumme kuuluisimmasta kirjailijasta ja hänen kokemuksistaan.

Saarinen
Viestit: 136
Liittynyt: 19 Loka 2007, 13:57
Paikkakunta: Iisalmi

ViestiKirjoittaja Saarinen » 07 Heinä 2008, 13:52

Täällä taitaa olla kohta kaikki tämän maan sotakirjailijoiden sukulaiset edustettuna :) Mitäs Onnille kuuluu tätä nykyä? Onko vielä kirjailuhommissa mukana? Ei ole vähään aikaan kirjoja tullutkaan.

Kuva helpottaisi kyllä paljon noiden sakukamojen kanssa. Ilmeisesti niitä maastokuvioituja viittoja sun muita on käytetty Pohjois-Suomessa saksmannien kanssa yhteistyössä tehdyissä reissuissa. Mitään yleistystä tästäkään ei kyllä kannata vetää.

Avatar
Komulainen
Viestit: 110
Liittynyt: 20 Loka 2007, 00:02
Paikkakunta: Jyväskylä

ViestiKirjoittaja Komulainen » 31 Heinä 2008, 17:19

-
Viimeksi muokannut Komulainen, 12 Helmi 2013, 23:16. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Saarinen
Viestit: 136
Liittynyt: 19 Loka 2007, 13:57
Paikkakunta: Iisalmi

ViestiKirjoittaja Saarinen » 31 Heinä 2008, 18:11

Hankintaan tuokin kirja...

Kuten aiemmin mainitsin, noita kaukopartiohaalareita kokeiltiin. Ongelmana niissä oli ilmeisesti väri joka saattoi mennä sekaisin itänaapurin kanssa. Noista haalareista ei paljoa ole kuvia tai tietoja. Olen nähnyt niitä jopa tavallisten jalkaväen miesten päällä mm. Ilomantsissa otetuissa kuvissa. Muutenkin ukot ovat ns. gonahtaneen näköisiä; parta rehottaa, verikauha takaraivolla, vyö vinossa suhteellisen löysällä haalareiden päällä ja tupakka huulessa, konepistoolin roikkuessa kourassa :) Tosi harvinaisia ne silti olivat, ainakin jalkaväen keskuudessa, vaikka poikkeuksiakin näemmä oli.

Paukkunen
Viestit: 9
Liittynyt: 19 Loka 2007, 12:35
Paikkakunta: Riihimäki
Viesti:

ViestiKirjoittaja Paukkunen » 04 Syys 2008, 15:52

Kaukopartiomiehistä kiinnostuneiden kannattaa lukea myös Olavi Paukkunen - Päämajan tiedustelija. Kaukopartiomiehen ja isoisäni itse kirjoittamat muistelmat. http://www.ajatuskirjat.fi/paamajantiedustelija/

Arosusi
Viestit: 30
Liittynyt: 19 Loka 2007, 12:09
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

ViestiKirjoittaja Arosusi » 04 Syys 2008, 23:19

Mannerheim-ristin ritari Paavo Suoranta oli pappani hyväkin tuttu, monet sotatarinat pappa on kuullut suoraa Paavolta. Oli pirun sisukas ja pieni mies :D
"Kun kotilomat tyssää nii roiskitaha ryssää juu.."

Paukkunen
Viestit: 9
Liittynyt: 19 Loka 2007, 12:35
Paikkakunta: Riihimäki
Viesti:

ViestiKirjoittaja Paukkunen » 05 Syys 2008, 14:43

Suorannasta kirjoitettu kirja on myös loistava teos, sama toimittaja kuin pappani kirjalla. Pappani ja Suoranta olivat samoissa ryhmissä melkein koko jatkosodan ajan.

maijala
Viestit: 39
Liittynyt: 19 Loka 2007, 05:31
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja maijala » 14 Syys 2008, 17:26

Aiheesta kiinnostuneiden kannattaa myös hankkia käsiinsä Pentti H. Tikkasen Sissit erikoistehtävissä. Koko kirjaa en ole vielä kerinnyt lukea, mutta suosittelen sitä kaikille kiinnostuneille.

Avatar
Komulainen
Viestit: 110
Liittynyt: 20 Loka 2007, 00:02
Paikkakunta: Jyväskylä

ViestiKirjoittaja Komulainen » 24 Joulu 2008, 01:18

Mitä tuon puseron korvikkeena käyttäisi, vai siirtyisikö käyttämään RU sarkatakkia kokovalkean lumipuvun alla talvisin. Näin säästyisi hankaluus että ei hajota aitoa puseroa/takkia?
Viimeksi muokannut Komulainen, 12 Helmi 2013, 23:10. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Saarinen
Viestit: 136
Liittynyt: 19 Loka 2007, 13:57
Paikkakunta: Iisalmi

ViestiKirjoittaja Saarinen » 24 Joulu 2008, 13:23

Grinch kirjoitti:niin minkä tuon puseron korvikkeena käyttäisi


Repro M36 kesäpusero tai repro (MilProsta tilauksena)/sotien jälkeinen M36 asetakki, ellei sotien aikaista halua käyttää. Muut ovat väärin. Piste. Ruotsalaisesta ei saa suomalaista, väri on virheellinen ja vaikka lumipuvun alta ei näkyisi kuin kaulukset, nekin ovat erilaiset. Suomalaista settiä koottaessa asetakki/kesäpusero on melkeinpä se tärkein, joten en oikein näe järkeä siinä, että siinä kohti yritettäisiin luistaa. Muutenkin noiden enemmän tai vähemmän epäsopivien varusteiden käyttö tällaisessa harrastuksessa, jossa pyritään nimenomaan realismiin, ei oikein mielestäni sovellu. Siviilikamppeet nyt toki asia erikseen, mutta mun nähdäkseni nuo pari ennen sotaa tehtyä reissua siviilit niskassa ei liity jatkosodan aikaisen suomalaisen kaukopartiosoturin mallintamiseen oikein millään tapaa.

Hyviä ja isoja kuvia on bongattavissa mm. em. Pentti H. Tikkasen kirjoista. Kummelia lainatakseni, nyt on Keijolla vahva tunne että pukin kontista löytyy illalla Olavi Paukkusesta kertova kirja Päämajan tiedustelija. Täytyy tarkastella sitä illalla ja kertoa, onko ko. kirjassa minkäasteista kuvamateriaalia. Puhtaasti M36 mallin varusteita käsittelevä alan raamattu, Petteri Leinon Asepuku M/36 kuuluu jokaisen itseäänkunnioittavan harrastajan hyllyyn.

Avatar
Dobbler
Etulinjan reservi
Viestit: 304
Liittynyt: 20 Loka 2007, 10:13
Paikkakunta: Oulu
Viesti:

ViestiKirjoittaja Dobbler » 24 Joulu 2008, 13:53

Itse toivoin, että Paukkusen kirja olisi ollut kontissa mutta eipä näytä siltä :(

Pitää käydä välipäivinä hakemassa se itse kaupasta :D

maijala
Viestit: 39
Liittynyt: 19 Loka 2007, 05:31
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja maijala » 24 Joulu 2008, 14:25

Mun mielestä (HUOM. minun mielestäni.) ru takki sopii ihan kohtalaisesti piilossa airsoft juttuihin. Re-enactmenttiin taas ei sovi millään tapaa. Mutta tietty riippuu kuinka tosissaan halua pilkkua viilata.
Viimeksi muokannut maijala, 24 Joulu 2008, 20:07. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Paukkunen
Viestit: 9
Liittynyt: 19 Loka 2007, 12:35
Paikkakunta: Riihimäki
Viesti:

ViestiKirjoittaja Paukkunen » 24 Joulu 2008, 15:15

Päämajan tiedustelijasta löytyy runsaasti kuvamateriaalia ajasta ennen sotaa aina sodanjälkeiseen asekätkentöjen esillekaivamiseen asti. Hirvittää vieläkin katsoa kuvaa, missä pappa kaivaa kahta suomi-konepistoolia vintiltä samoista tiloista, joissa olen alle kouluikäisenä leikkinyt.
Partiomatkoilla otetut kuvat ovat loistavia, niistä näkee pitkälti minkälaisia varusteita ovat käyttäneet.

Saarinen
Viestit: 136
Liittynyt: 19 Loka 2007, 13:57
Paikkakunta: Iisalmi

ViestiKirjoittaja Saarinen » 24 Joulu 2008, 16:23

Nojaa... Kaipa sinne lumipuvun alle sopii vaikka Ronald McDonaldin pellepuku jos se ei sieltä näy mihinkään jos sille linjalle lähdetään. Mutta, mikäs idea siinä sitten on?

Mielestäni jos ne kaulukset sieltä vilkkuvat niin ne riittävät jo paljastamaan huijausyrityksen. Ehkäpä kauluslaatat lisäämällä voisi yrittää tehostaa huijaustaan, mutta kuvien perusteella kaukopartiomiehet eivät käyttäneet oikeastaan minkäänlaisia merkkejä puvuissaan (ei läheskään aina edes arvomerkkejä, monesti se oli kiellettyäkin), ei siis sitä vähääkään kauluslaattoja mitä muut joukot kenttäpuvuissaan käyttivät.

Avatar
Peltola
Etulinjan jäsen
Viestit: 2067
Liittynyt: 19 Loka 2007, 02:04
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja Peltola » 24 Joulu 2008, 23:50

Näkisin, että tällä forumilla on kuitenkin tavoitteena enemmänkin historiallinen tarkkuus kuin ns. sinnepäin olevien varusteiden keruu. Kyseessä on kuitenkin re-enactment porukan forumi, jossa airsoft-jutut on mukana pääasiassa sen takia, että monet meistä on sen parissa aloitellu (ei kuitenkaan kaikki!!). Ei se tietysti väärinkään ole, jos itsestä tuntuu kivalta leikkiä väärissä kamppeissa, mutta... noh, se vähän tappaa harrastuksen idean.

Eli siltä pohjin kannattaa lähteä miettimään :) Ei korrektien kamojen hankkiminen ole kuin rahasta, ajasta ja vaivasta kiinni.
Etulinja

Saarinen
Viestit: 136
Liittynyt: 19 Loka 2007, 13:57
Paikkakunta: Iisalmi

ViestiKirjoittaja Saarinen » 29 Joulu 2008, 11:36

Keijon vahva arvaus osui oikeaan, ja siellähän se Paukkusen kirja oli pukinkontissa :) Luettuahan se tuli, ja kyseessä on mielestäni varsin erinomainen opus, ehdottomasti lukemisen arvoinen. Kirjassa on kerrottu elävästi ja mielenkiintoisesti partiomatkoista ja Paukkusen omista kokemuksista. Kuvaliitteessä on muutama hyvä kuva partioreissuilta, mutta ehkä varustebongarin kannalta semmoiset täyden kympin kuvat puuttuvat. Ei sikäli missään nimessä kirjan vika kuitenkaan. Pientä juttua harvinaisemmista varusteista on siellä täällä.

Paukkusen muistikuvia on korjailtu ja vahvistettu partiokertomusten pohjalta, joten mielestäni varsin totuudenmukaisesta kirjasta voidaan puhua. Seuraavaksi pitänee hankkia Paukkusen partiokaverin, Paavo Suorannan elämästä kertova kirja Salaisen sodan asiamies. Paukkusen kirjan toimittanut Pekka Turunen on muuten Suorannan elämäkerrankin takana.

Avatar
Komulainen
Viestit: 110
Liittynyt: 20 Loka 2007, 00:02
Paikkakunta: Jyväskylä

ViestiKirjoittaja Komulainen » 01 Tammi 2009, 19:43

-
Viimeksi muokannut Komulainen, 12 Helmi 2013, 23:18. Yhteensä muokattu 2 kertaa.

Avatar
Soini
Etulinjan jäsen
Viestit: 1190
Liittynyt: 19 Loka 2007, 06:13
Paikkakunta: Rajamäki,Nurmijärvi

ViestiKirjoittaja Soini » 02 Tammi 2009, 14:38

Tuon kirjan esipuheessa Pekka Turunen kaipaili Suomeen kattavaa teosta divisioonien sissiosastoista. Tuollaista kaipaisin kyllä itsekin. Tiedättekö onko aiheesta hyviä kirjoja kirjoiteltu?
Siis faktaa...

Saarinen
Viestit: 136
Liittynyt: 19 Loka 2007, 13:57
Paikkakunta: Iisalmi

ViestiKirjoittaja Saarinen » 02 Tammi 2009, 17:17

Tarkoitat kirjoja ihan tavallisten JV-divisiooninen sissi-/tiedustelu-/kaukopartio-osastoista, joiden virkaa toimittivat useasti jääkärijoukkueet ja -komppaniat?

Käsittääkseni tuolloin (kuten vielä jokin aika sitten, ellei jopa nykäänkin reservin kokoonpanosta puhuttaessa) tehtiin selkeämpää eroa jalkaväki- ja jääkäriosastojen välillä. Jääkärijoukot olivat usein huomattavasti liikkuvampia ja "kevyempiä" (mm. sukset ja pyörät, tämähän näkyykin kevyt- ja jääkärijoukkojen sen aikaisessa aselajitunnuksessa, jossa on nimenomaan pyöränrengas ja sukset kuvattuina). Näistä porukoista, jotka tuota sissi-/kaukopartiohommien virkaa toimittivat, puhutaan tosiaan usein sisseinä - ja mikä ettei, kyllähän se sellaista oli. Tämä pitää paikkansa etenkin 14. D:n alueella Rukajärven suunnalla, olen jututtanut muutamaa "Rukajärven sissiä" jotka olivat nimenomaan jääkärijoukkueissa (nyt ei riitä millään muisti, oliko ihan yhtenäisesti toimivia jääkärikomppanioitakin, vai oliko jääkärijoukkueita alistettu jalkaväkipataljoonille...), joihin oli koottu mm. parhaat hiihtäjät ja muutenkin kovakuntoisemmat soturit. He tekivät sitten näitä sissihommia.

Faktapohjaista kirjallisuutta ei kyllä tosiaankaan itselle tule ihan hetkeen mieleen, ainakaan sellaista jota olisin itsekin lukenut. Siinä on eittämättä aukko sotakirjallisuustarjontamme kohdalla, ja sellaiselle kirjallisuudelle olisi todellakin tilausta. Itsekin olen nimittäin monesti asiaa pohtinut.

Lisäys: Ennen sotiahan sissi- ja tiedustelutoiminta ja -koulutus oli verrattain vähäistä, paikoin jopa olematonta. Varusmiehille ei käsittääkseni erikseen tarjottu oikein mahdollisuutta erikoistua sissiksi. Tämä perustuu tutkimiini ennen sotia edeltäneiden joukko-osastojen rakenteisiin (varsinaisia sissikomppanioita ei ole näkynyt) ja siihen tosiasiaan, että talvisodan aikana kyseinen toiminta oli varsin vähäistä (vaikka kävipä yksi partio jopa Muurmannin radallakin talvisodan aikana) ja ei-niin-organisoitua. Erilaisia hiihto-osastoja sun muita perustettiin kyllä sodan aikana, mutta jatkosotaan verrattuna lähellekään samanlaiseen toimintaan ei oikeastaan päästy, johtuen toki osittain talvisodan luonteesta. Kaukopartio- ja tiedustelutoimintaahan alettiin organisoimaan laajemmalti viimeistään välirauhan aikana ja jatkosodan alussa.

Avatar
Soini
Etulinjan jäsen
Viestit: 1190
Liittynyt: 19 Loka 2007, 06:13
Paikkakunta: Rajamäki,Nurmijärvi

ViestiKirjoittaja Soini » 02 Tammi 2009, 20:19

Nimenomaan tuollaisia perus rintamajoukoista koottuja hiihto-osastoja ja myös tilapäisiä lähipartiointiryhmiä tarkoitin. Kannaksellahan partiointi oli aika tiivistä, mutta taas pohjoisempana esim rajajoukot partioivat aika isojakin lenkkejä - omalla ja vieraalla puolella.

Itseäni kiinnostaisi informaatio myös siitä syystä, että haluaisin seuraavaksi järjestää partiointiteemaisen re-enactment- tai airsoft-tapahtuman.

Avatar
Komulainen
Viestit: 110
Liittynyt: 20 Loka 2007, 00:02
Paikkakunta: Jyväskylä

ViestiKirjoittaja Komulainen » 02 Tammi 2009, 20:31

-
Viimeksi muokannut Komulainen, 12 Helmi 2013, 23:18. Yhteensä muokattu 2 kertaa.

Avatar
Soini
Etulinjan jäsen
Viestit: 1190
Liittynyt: 19 Loka 2007, 06:13
Paikkakunta: Rajamäki,Nurmijärvi

ViestiKirjoittaja Soini » 02 Tammi 2009, 20:45

Myös oma isoisäni oli mm. jatkosodassa Kiestingin suunnalla, myös ajoittain partioihin osallistuen. Itseäni aihe kiinnostaa toki myös oman armeijataustan vuoksi.

Sota-arkistollahan on ns. isoisäpaketti. Eli henkilötunnuksella saa perilliset selvitellä virallisia merkintöjä. Käytännössä siis passin merkinnät ja mahdollisesti muuta tallessa olevaa tietoa. Paketti maksaa toista sataa euroa ja aikaa voi kulua pitkään, mutta on ollut suosittu. Välillä arkisto on keskeyttänyt palvelun henkilöresurssien puutteen vuoksi. En tiedä mikä tilanne on nyt.

- http://www.narc.fi/Arkistolaitos/kansal ... ketti.html
- http://www.reservilainen.fi/index.php?o ... &Itemid=53

oke
Viestit: 8
Liittynyt: 07 Kesä 2009, 09:38
Paikkakunta: Kemi

ViestiKirjoittaja oke » 09 Kesä 2009, 18:47

...Kirjassa, missä kerrottiin ns. Arkangelin partiosta oli hyvät kuvat hepuista reissun päätteeksi vuosi oli -42 eli noin 7 viikkoa ja noin 700 kilsaa talsittuna 300-350 km päässä rintamasta.
Normi rintamajermun kamoissa kuka mitenki . Hyvät satulareput. Mukana venäläinen puoliautomaattikivääri ja konepistooleja. itikkaverkkoja ? Kamat vaan sen näkösessä kunnossa ku voi kuvitella semmosen rypemisen päälle.
Varmaan hajos paljo/ palo nuotiossa. Pyydettiin uutta tilalle täydennysten mukana. Joku osasto varmaan testaili haalareita olisko ollu osasto vehniäinen. Varmaan niitä suunniteltiin ja kehiteltiin koko ajan.Yleensä muutakin varustusta. Suomalainen kyynel- partioradio oli alansa ehdotonta huippua.
Mutta varmaan pääsääntöisesti toimittiin samoilla kamppeilla ku muutkin.

P.S. Pentti Tikkanen oli appiukon komppapäällikkö sodankylässä armeija aikanaan.


Palaa sivulle “Suomen aseistus ja varustus”Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 0 vierailijaa