Kumpi takki sekä talvi että kesää käyttöön?

Keskustelua suomalaisten käyttämistä aseista, varusteista ja ajoneuvoista.

Valvoja: Ylläpito

Avatar
Jägare Aminoff
Viestit: 136
Liittynyt: 10 Tammi 2009, 03:54
Paikkakunta: Turenki

Kumpi takki sekä talvi että kesää käyttöön?

ViestiKirjoittaja Jägare Aminoff » 29 Tammi 2009, 19:22

Kumpi on historiallisesti oikeampi sekä kesään että talveen? Onko tuo kesäpusero ja sen alle kerrospukeutumisperiaatteella aluspaita, flanellipaita ja villapaita kylmän sään niin vaatiessa?
Kun ei heti ensi alkuun viitsisi lähteä hommaamaan sekäettä kenttätakkia että kesäpuseroa.
Niin ajattelin että jos tuon kesäpuseron ensin ja sitten kenttätakin myöhemmin.

Avatar
Telinov
Etulinjan jäsen
Viestit: 595
Liittynyt: 15 Helmi 2008, 21:49
Paikkakunta: Helsingfors

ViestiKirjoittaja Telinov » 29 Tammi 2009, 19:45

Syksyä seuraavaa talvea vartenhan se sarkainen kenttätakki jaettiin, että kesäpuserossa olo mantteli päällä pakkasilla (tuli kokeiltua) on ihan perseestä.

Jos ajattelee takkia, kesä ja talvikäyttöön niin kyllä se minulla olisi sarkainen m36.
Jatkosodan kuvia katsellessa sodan alkupuolen kesä ajoille on tyypillistä että sarkainen m36 on vahvasti mukana.
Myöhemmin teollisuuden ja huollon törähtäessä täyteen vauhtiin joka ukko sai sen kesäpuseron.
Muutoksen huomaa kesän -42 kuvissa.

EDIT: Muistakaamme ne kultaiset ajat (20-30 luvut) jolloin lähinnä upseerit ja erkoisaselajit saivat kesäpuseron :D
Если завтра война.

Atrozbiguel
Viestit: 22
Liittynyt: 10 Tammi 2009, 21:58
Paikkakunta: Kouvola

ViestiKirjoittaja Atrozbiguel » 29 Tammi 2009, 20:09

Juu, tosiaan, yleensä syksyn tullessa kesäpuserot pyrittiin vaihtamaan asetakkiin, mutta kyllä olen törmännyt kuviin jossa talvellakin kesäpuseroita vilahtelee.
Itse ostin asetakin ensin, sillä se on erinomainen talvella, ja se oli käytössä myös kesällä, jos ei kesäpuseroa jostain syystä saanut. Osta kesäpusero myöhemmin. Itse suosittelisin näin.

Avatar
Jägare Aminoff
Viestit: 136
Liittynyt: 10 Tammi 2009, 03:54
Paikkakunta: Turenki

ViestiKirjoittaja Jägare Aminoff » 29 Tammi 2009, 20:27

Kiitos näistä valaisevista vastauksista. Eli kenttätakki sitten ensin hankintaa.

Saarinen
Viestit: 136
Liittynyt: 19 Loka 2007, 13:57
Paikkakunta: Iisalmi

ViestiKirjoittaja Saarinen » 29 Tammi 2009, 21:38

Jatkosodan kuvia katsellessa sodan alkupuolen kesä ajoille on tyypillistä että sarkainen m36 on vahvasti mukana.


No no... Kyllä kesäpuseroa riitti hyvinkin rintamajoukoille jo jatkosodan alussa.

Mitä taas tulee kesäpuseroiden talvikäyttöön... vuodenvaihde 41/42 oli huollon kannalta erittäin vaikeaa aikaa, joukoille ei saatu tarpeeksi ruokaa ja muuta huoltoa, ohessa siis myös varustehuolto takkuili. Toinen, lähes vastaavanlainen ongelma koettiin myöhemmin Lapin sodassa, jossa osa porukoista joutui todella olemaan ilman asetakkeja ja mantteleita pitkälle talveen.

Haluaisin useamman kuvan/muun dokumentin perusteeksi molemmista tapauksista, siis kesäpuseroiden talvikäytöstä ja sarkatakkien kesäkäytöstä niiltä jotka aina väittävät tämmöistä laajamittaisesti tapahtuneen. Jostain syystä en ole tämmöisiin paljoa törmännyt. Petteri Leinon Asepuku M/36 kirjassa on kyllä juu kuva reserviläisestä joka patsastelee liikekannallepanon yhteydessä kesällä -41 sarkatakissa, mutta se ei yksin riitä todisteeksi :) Samoin kirjassa Iisalo kärkeen! joku Iisalon veljeksistä, muistaakseni Pentti, hiihtelee kesäpusero päällä talvipakkasilla. Kirjassa kuitenkin kerrotaan kuinka Iisalo hiihti saman lenkin lähes joka päivä vapaa-ajallaan, joten kesäpusero on sikäli ihan ymmärrettävä vaate liikuntaan. Harvapa nykyäänkään hiihtää urheilumielessä talvella toppatakki tai vielä vähemmän sarkatakki niskassa.

Täytyy muistaa, että etenevien joukkojen ukot suorittivat etenemisvaiheen aikana huomattavia siirtymiä päivittäin, ei moinen oikein sarkakamppeissa ja muu varustus (+ mahdollinen erikoismateriaali kuten KK tai sen tarvikkeet) niskassa onnistu, ainakaan läkähtymättä. Loogiselta tuntuisi, että mahdollisiin sarkatakkeihin kesäpuseroiden puutteessa joutuisivat tyytymään lähinnä takaportaan joukot. Upseereilla kylläkin näkyy kesällä jonkun verran asetakkeja, nämä vaan olivat usein diagonaalia eli sarkaa hieman kevyempää kangasta. Lisäksi kuvat ovat muutenkin lähinnä patsastelua takaportaassa.

Itse alkuperäiseen kysymykseen on helpoin ratkaisu: hommaat molemmat. Siihen asti kun jompi kumpi puuttuu, heilut siinä mikä löytyy. Talvella puvun peittää melkoisen pitkälle lumipuku, joten sarkapuku ei vältsiin alta näy. Kesäpuseron puutetta taas ei voi millään peittää.

Atrozbiguel
Viestit: 22
Liittynyt: 10 Tammi 2009, 21:58
Paikkakunta: Kouvola

ViestiKirjoittaja Atrozbiguel » 29 Tammi 2009, 22:32

Asepuku M/36 -kirjassa on myös kuva virolaisvapaaehtoisesta, joka on asetakki päällään kesällä 1944 Kannaksella.

http://www.palasuomenhistoriaa.net/kuva ... s/162.html

http://www.palasuomenhistoriaa.net/kuva ... s/197.html

http://www.palasuomenhistoriaa.net/kuva ... des/5.html

http://www.palasuomenhistoriaa.net/kuva ... es/12.html

Jos ei saanut kesän tultua kesäpuseroa, silloin oltiin asetakissa. Ja päinvastoin talvella. Mutta sanotaan näin, että yleensä se kuitenkin oli niin, että talveksi se asetakki saatiin ja kesäksi kesäpusero. Piste.

Avatar
Jägare Aminoff
Viestit: 136
Liittynyt: 10 Tammi 2009, 03:54
Paikkakunta: Turenki

ViestiKirjoittaja Jägare Aminoff » 30 Tammi 2009, 03:18

Mitä tekisimmekään ilman Dirty_apen tyhjentäviä ja viisaita vastauksia. Kiitos Näinhän sitä on tehtävä hommataan ensin se mikä vastaan tulee ja sitten metsästetään seuraavaa.
Onko muuten kesäpuseron kangas edes sinnepäin mitä tuo M/83 loma/palveluspuvun kangas?

Saarinen
Viestit: 136
Liittynyt: 19 Loka 2007, 13:57
Paikkakunta: Iisalmi

ViestiKirjoittaja Saarinen » 30 Tammi 2009, 08:01

Jägare Aminoff kirjoitti:Mitä tekisimmekään ilman Dirty_apen tyhjentäviä ja viisaita vastauksia.


Todennäköisesti saisitte jotain aikaiseksi, ilman että viilaisin pilkkua joka kohdassa ja olisin jarruna :)

Jägare Aminoff kirjoitti:Näinhän sitä on tehtävä hommataan ensin se mikä vastaan tulee ja sitten metsästetään seuraavaa.


Ehdottomasti paras toimintaratkaisu. Näiden kamppeiden tarjonta tuskin ainakaan paranee tulevaisuudessa (ellei uusia reproja ala tulla markkinoille), joten aina kannattaa pitää silmät auki ja ostaa pois, jos hinta vaan on vähänkään inhimillinen ja koko sopiva.

Jägare Aminoff kirjoitti:Onko muuten kesäpuseron kangas edes sinnepäin mitä tuo M/83 loma/palveluspuvun kangas?


Voisin ottaa kuvan M83 takista ja M36 kesäpuserosta, niiden kankaassa ei ole oikeastaan mitään muuta samanlaista kuin että molemmat ovat edes jossain määrin harmaita. Kesäpuseron kangas on varsin ohutta ja taipuisaa ja useammin huomattavasti vaaleammanharmaata kuin kasikolmosessa. M83 on tehty paksummasta ja tiheämmästä kankaasta ja on selkeästi tummemman harmaata. M83 takista tai sen kankaasta ei ole siis mitään apua.

Sitten...

Kiitän kuvista. En olekaan koskaan tajunnut perehtyä tuon sivuston kuvagalleriaan. Pari huomiota:

- Virolaisvapaaehtoisista otettu kuva voi olla keväältä -44, jolloin asetakki saattoi olla vielä ihan tarpeellinen pukine. Tarkkaa vuodenaikaa ei pysty sanomaan, mutta vaikka kesä olisi niin huomioikaa miesten normaalista SA-jakotavarasta poikkeava varustus: vasemman puoleisella miehellä on vissiin ruotsalainen patruunataskuvyö (ei nähnyt rintamakäyttöä, siispä todennäköisimmin joku varusteiden puutteesta johtuva ratkaisu), miehillä ei ole suomalaisia sotilaskiväärejä (taitavat olla Ternejä... reppanat) eikä kaikilla taida olla saappaitakaan. Jotenkin vaistoni sanoo, että kuva ei kuitenkaan ihan rintamalla ole otettu, vaan jossain koulutuksessa... voisi selittää varustetason ja mm. kesäpuseroiden puuutteen, JOS todella ollaan kesässä -44 niin sitten on asiat huonosti, siihen mennessä oltiin kyllä valmistettu kesäpuseroita ja muuta vaatekamaa niin paljon jos jonkunlaisista korvikemateriaaleista että pulaa ei pitäisi olla.

- Ryhmäkuvassa on jopa yhdellä soturilla kesäpusero, muilla kun on asetakit. Olisiko niin onnettomasti käynyt, että muut olisivat asetakkinsa porukasta saaneet ja kesäpuserokaveri olisi jäänyt onnettomasti ilman... :) Vähän epäilen. Kenttälakki on muuten suosittu päähine kuvissa talvellakin, mutta siitä ei kannata vetää johtopäätöstä että karvalakkeja ei riittänyt. Nuo ryhmäkuvat/muut patsastelukuvat on aina vähän semmoisia, ettei niistä voi ihan absoluuttisesti sanoa mitä todella käytettiin. Monestihan tuommoisiin ryhmäkuviin pyrittiin hakemaan edustavuutta.

- T-20 Komsomoletsin päällä istuvista miehistä otettu kuva on syksyltä/keväältä, huomioikaa taustalla olevat lehdettömät koivut. Asetakki siis saattoi olla vielä ihan tarpeellinen varuste viileillä ilmoilla.

- "Taivaallisista ohiampujista" otetussa kuvassa kahdella miehellä on asetakki, nyt ollaan kuitenkin selkeästi kesässä. Olen nähnyt tuon kuvan aiemminkin, en vaan muista missä kuva oli otettu. IT-joukkoihin perehtymiseni on erittäin heikkoa tasoa, joten en muista käytettiinkö "Rämäpäitä" myös rintamalla, muuallakin Suomessa vai ainoastaan Helsingissä. Täytyy kuitenkin muistaa, että IT-joukot eivät olleet varsinaisia etulinjataistelua näkeviä porukoita joten varustetaso oli huonompi. Huomatkaa muuten vasemmalla olevalla silmälasipäisellä miehellä olevan Suojeluskunnan kesäpuseron. SK-tamineiden rintamakäyttö loppui melko suurissa määrin jatkosodan alkuvaiheen jälkeen (-42 ne taidettiin ainakin jossain päin kieltääkin). Jos tuo kuva on Kymenlaaksosta kuten arvelisin sen hatarien muistikuvien pohjalta, asetakkien ja SK-takkien käyttö voisi olla loogista tai ainakin enemmän ymmärrettävää.

Atrozbiguel
Viestit: 22
Liittynyt: 10 Tammi 2009, 21:58
Paikkakunta: Kouvola

ViestiKirjoittaja Atrozbiguel » 30 Tammi 2009, 08:23

Kantsii kattoa enemmänkin kuvia tuolta sivulta, aika hyviä mielestäni.

Komentaja
Viestit: 23
Liittynyt: 17 Marras 2007, 15:09
Paikkakunta: Turku

ViestiKirjoittaja Komentaja » 30 Tammi 2009, 16:10

Sikäli Estlandin vastaukseen kommentoiden, mielestäni kesäpusakka + mantteli oli varsin mukava yhdistelmä jopa pelatessa.
Vasten.

Saarinen
Viestit: 136
Liittynyt: 19 Loka 2007, 13:57
Paikkakunta: Iisalmi

ViestiKirjoittaja Saarinen » 30 Tammi 2009, 16:21

Jos näkee, että kropassaan on hieman jotain ylimääräistä ja tarjolla olisi kuitenkin nykytilanteessa enemmän tai vähemmän pieniä kamppeita mutta hinta olisi halpa, ei muutakuin ostamaan ja lenkille.

Ostin n. vuosi sitten postikuluineen kuudellakympillä -40 valmistetun sarkaisen M/36 asetakin kaikilla herkuilla (mm. ensisidetasku ja paikat vyökoukuille) vaan ilman olkalappuja (revitty irti kotiuttamisen yhteydessä). Pirun pienihän se oli silloin, tänään meni kuitenkin päälle :) Ehkäpä kohtapuoliin alle mahtuu paksumpaa välivaatettakin. Ainoa harmi olkalappujen puuttumisen lisäksi (pitää kustomoida itse jahka ehtii) on se, takki on kohtalaisen lyhyt hihoista ja helmasta.

Valtteri, vieläkö on saatavilla vyökoukkuja natsitakkeihin?

Avatar
Soldat
Viestit: 11
Liittynyt: 16 Marras 2008, 23:04
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja Soldat » 30 Tammi 2009, 16:28

Wiking-divisioonassa ainakin on noita vyökoukkuja.
Tenno Heika Banzai!

Avatar
Peltola
Etulinjan jäsen
Viestit: 2067
Liittynyt: 19 Loka 2007, 02:04
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja Peltola » 30 Tammi 2009, 18:35

Harkitkaahan nyt jumankauta sitten tarkkaan noitten aitojen pukujen käyttämistä metsässä rymyämisessä. Itse katson silmät leiskuen ja saatanan vihaisena, jos nään yhdenkin ihmisen alkuperäinen takki päällään rähmäämässä ja rikkomassa moista. Niitä kun ei synny lisää mistään ja maailmaa on vielä jäljellä meidänkin jälkeen. Noiden toisen maailmansodan pukujen pelastuksena on usein ollut se, että niitä on tykätty keräillä jo melko pian sodan jälkeen - toista se on esimerkiksi vähänkin vanhemmissa asepuvuissa, joista monet tunnetaan pelkästään piirroksista.

Eli harkintaa mukaan touhuun sitten kanssa. Teettäkää vaikka kopiot jollain räätälillä aidostanne tai jotain.
Etulinja

Avatar
Jägare Aminoff
Viestit: 136
Liittynyt: 10 Tammi 2009, 03:54
Paikkakunta: Turenki

ViestiKirjoittaja Jägare Aminoff » 30 Tammi 2009, 20:34

Bauer olet ihana olen samoilla linjoilla. Jo siitäkin syystä kun nykyinen suomen pukupilaamo anteeksi puku tehdas retostelee vanhoja asetakkeja ja mantteleita täyttä häkää moderneiksi sity vintage vaatteiksi ja myyvät sikamaisen kovaan hintaan.
Aijon itse hankkia reproa mitä pidän päällä metsässä peleissä ja aitoa alkuperäistä vain kuvaustarpeisiin mikäli sopivaa löytyy.
Elikkä ollaan varovaisia niillä alkuperäisilläpuvuilla, varsinkin nillä jotka ovat nähneet tositoimia.

Komentaja
Viestit: 23
Liittynyt: 17 Marras 2007, 15:09
Paikkakunta: Turku

ViestiKirjoittaja Komentaja » 30 Tammi 2009, 20:34

"Tai varustelekassa"?
Vasten.

Avatar
Telinov
Etulinjan jäsen
Viestit: 595
Liittynyt: 15 Helmi 2008, 21:49
Paikkakunta: Helsingfors

ViestiKirjoittaja Telinov » 30 Tammi 2009, 23:57

Komentaja kirjoitti:Sikäli Estlandin vastaukseen kommentoiden, mielestäni kesäpusakka + mantteli oli varsin mukava yhdistelmä jopa pelatessa.


Tarkalleen ottaen minä sanoin että pakkasilla yhdistelmä on vittumainen.
Koska holodna iskee varsin pian, varsinkin jos et pääse liikkumaan.

IT-miehiin liittyen, näin yhdessä Jatkosota kirjassa kuvan jossa IT-miehistö pitää sarkaista m22, kuva oli kesältä -41.
Если завтра война.

Komentaja
Viestit: 23
Liittynyt: 17 Marras 2007, 15:09
Paikkakunta: Turku

ViestiKirjoittaja Komentaja » 31 Tammi 2009, 12:02

Totta kyllä, silloin oli kymmenisen astetta pakkasta eikä pitkiin vatsaleiriytymisiin tehnyt mieli ryhtyä.
Vasten.

Ruottinen
Etulinjan jäsen
Viestit: 172
Liittynyt: 20 Loka 2007, 21:02
Paikkakunta: Tammela

ViestiKirjoittaja Ruottinen » 28 Maalis 2009, 19:15

Kun pääsen valkeekoskelle, niin voin pamauttaa parikytä screencapturea asetakkien M36 ja M27 esiintymisestä jatkosodan alkuvaiheessa. Molempia käytettiin varsin laajasti, mutta toki enin osa sai kesäpuserot.
Tomumme maassa
Nimemme kivessä
Isänmaa on vapaa!

Avatar
Telinov
Etulinjan jäsen
Viestit: 595
Liittynyt: 15 Helmi 2008, 21:49
Paikkakunta: Helsingfors

ViestiKirjoittaja Telinov » 16 Kesä 2009, 19:46

Heitän kysymykseni tähän ketjuun.

Oliko miehistön jäsenellä oikeus laittaa irtokaulus kesäpuseroon?
Asetakkiin kyllä mutta entä puseroon.
Если завтра война.

Saarinen
Viestit: 136
Liittynyt: 19 Loka 2007, 13:57
Paikkakunta: Iisalmi

ViestiKirjoittaja Saarinen » 16 Kesä 2009, 20:02

Enpä ole ikinä kuullutkaan, enpä noita ole sota-aikaisissa kuvissa miehistöllä missään nähnytkään, en asetakeissa enkä kesäpuseroissa. Upseereilla juu kyllä.

Lyhyesti: älä :D

Avatar
Telinov
Etulinjan jäsen
Viestit: 595
Liittynyt: 15 Helmi 2008, 21:49
Paikkakunta: Helsingfors

ViestiKirjoittaja Telinov » 16 Kesä 2009, 20:09

Selväpeli :D
Если завтра война.

Avatar
Kyrö
Etulinjan jäsen
Viestit: 427
Liittynyt: 19 Kesä 2008, 20:54
Paikkakunta: Forssa

ViestiKirjoittaja Kyrö » 16 Kesä 2009, 21:23

Omassani, -61 leimatussa kesäpuserossa tuli mukana irtokaulus vaikka kauluslaatoissa ei ole metallia. Otin sen kylläkin kiltisti pois.
Kirov

Saarinen
Viestit: 136
Liittynyt: 19 Loka 2007, 13:57
Paikkakunta: Iisalmi

ViestiKirjoittaja Saarinen » 16 Kesä 2009, 21:57

Sodanjälkeisissä kuvissa on näkynyt miehistölläkin irtokauluksia.

En mene vannomaan, etteikö tuollaisia olisi käytetty, mutta tuskinpa ainakaan rintamakäytössä.


Palaa sivulle “Suomen aseistus ja varustus”Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija